Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Stoppa förslaget om försämring av färdtjänsten i Kramfors

Artikel 76 av 79
Besparingarna i Kramfors kommun
Visa alla artiklar

Annons

Med bestörtning läser vi i Tidningen Ångermanland den 15 november att Kramfors kommuns kommunstyrelse har planer på att försämra möjligheterna att åka färdtjänst för den som är skriven i Kramfors. Denna gång har kommunstyrelsen föreslagit att ta bort möjligheten att använda färdtjänst nattetid. Det skulle enligt uppgift vara "en stor och nödvändig besparing".

Orsaken sägs vara att få använder sig av färdtjänsten nattetid, men det är inget argument som håller.

Varför måste man kunna resa och boka med färdtjänst dygnet runt?

Färdtjänst är inte enbart en ersättning för kollektivtrafik, och ska därför finnas tillgänglig även på tider när kollektivtrafiken slutat gå. Färdtjänst ersätter alla sätt att förflytta sig. Den som har en grav synnedsättning har svårt att orientera sig i både kända och okända miljöer, vilket gör att man kan behöva färdtjänst på en sträcka som någon annan går, cyklar eller kör sin bil.

Att kunna boka och åka dygnet runt är på samma sätt en förutsättning för ett spontant och fritt liv. Det går inte alltid att förutse hur planer och förutsättningar ändras med kort varsel. Det gäller alla människor, även vi som använder färdtjänst.

Vem som helst kan drabbas av en synskada. Att begränsa färdtjänstresandet till vissa tider är att peka ut och döma en hel grupp människor till att inte ha ett liv eller sammanhang efter ett visst klockslag!

Vi synskadade i Kramfors kräver och förväntar oss att politikerna använder sig av förnuft, klokhet och medmänsklighet och stoppar detta förslag till beslut!

Ni gjorde det bra när ni tog tillbaka förslaget om att inte få använda färdtjänsten utanför kommungränsen, vilket är uppskattat av oss synskadade, för det beslutet är ni värda applåder; vi hoppas få applådera er ännu en gång, när detta nya förslag till försämring förpassats till pappersåtervinningen!

Agneta Johansson

Anna Andersson

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel