Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Stöd inte ett fyrkantigt och anskrämligt hotell på Kanaludden – det uppskattas inte av befolkningen

Signaturen "Gammal hotellägare – dock ej i Härnösand" visar hur tokigt det blir när man inte informerar sig. Texten “Mossiga åsikter om hotellet i Härnösand” är därför luddig med felaktiga påståenden om föreningen Arkitekturupproret (AU).

Nyproduktion av flerbostadshus i Sverige har nått ett nytt lågvattenmärke. Problemet är att många politiker, arkitekter och byggherrar lägger allt krut på den funktionella utformningen och struntar totalt i fasaden, som blir avskalad och trist. Skulle man initialt satsa på en vacker design på rätt plats undviker man kostnaderna som bland annat överklaganden orsakar. Hotellet på Kanaludden är ett bra exempel. De hade planer på att servera julbord redan 2017. Staden är till för alla, vi har ett inre och ett yttre (privat och allmänt) livsutrymme. Därmed kan man inte bygga hur man vill bara för att man betalar.

AU motarbetar denna nonchalanta trend. Vi är positiva till nyproduktion men vill lyfta frågan om vad som byggs och vad som bevaras och ha ett levande samtal om arkitektur och samhällsplanering. Vi kämpar mot rivningar av historiskt intressanta byggnader/områden, förfulning av våra städer samt vackrare och mer varierad nybyggnation och stadsplanering. I dag är det nära nog en hundraprocentig fyrkantig anskrämlig modernistisk stil som förs upp i Sverige bara för att arkitektkåren felaktigt påstår att den “speglar samtiden”. Det föreslagna framtida hotellet på Kanaludden räknas in i denna stil. Ögat behöver estetiskt tilltalande stadsmiljöer.

Omröstningar visar att ca 80 procent av befolkningen föredrar vacker nyproduktion i traditionell eller klassisk stil. I Europa tillåts olika stilar. Nyproduktion i stilen art deco är populär i bland annat Frankrike och visar vad vackert det kan bli om kantiga hörn rundas av. Personen bakom “Gammal hotellägare – dock ej i Härnösand” bör vidga sina vyer innan hen stödjer ett hotell, som är en tråkig pastisch på miljonprogrammets arkitektur. Väljer vi att bygga i vacker art deco så kommer det bli den stil som speglar vår samtid.

Vi önskar att alla ska se sig omkring, fundera över om det som byggs verkligen är vackert. Engagerar vi oss tillsammans kan vi i slutändan påverka hur vår omgivning ser ut.

Det är vanligt att personer, som har missuppfattat AU, kallar vår förening för saker som inte stämmer. Andra som sprider osanningar om oss är förespråkare av den otäcka modernistiska arkitekturstilen.

Då “Gammal hotellägare – dock ej i Härnösand” ber oss kommentera Örnsköldsvik kan vi bara hålla med Allehandas läsare: Byggnaden “Ting1” i Örnsköldsvik är fulast i Ångermanland, och borde ge Härnösandsborna en bra uppfattning om den framtida anblicken av en stor kloss och dess förfulning av stadssiluetten. Läsarna av samma tidning utsåg Övra Kapell i Sollefteå kommun som vackrast. Mönstret är detsamma om man undersöker vad andra lokaltidningar kommer fram till, det vill säga modernistiskt och trist uppskattas inte av befolkningen, ganska väntat!

Håkan Wedin, Arkitekturupproret

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel