Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Stiftsstyrelsen måste lösa konflikten – eller ställa sina platser till förfogande

 
Svår konflikt inom Härnösands stift
Visa alla artiklar

Jag älskar Svenska kyrkan och det värdefulla arbete som utförs där på alla nivåer. Det är i vårt stift hundratals ideella människor som jobbar för Svenska kyrkans bästa. Det finns också hundratals präster, diakoner, pedagoger, vaktmästare och administrativ personal och en hel del andra yrkesgrupper, ingen glömd, som alla arbetar hårt för att vår kyrka skall fungera för medlemmarna. Dock, sen kommer vi till det trista med styrningen av vår kyrka, hur det hanteras av vissa förtroendevalda.

Det sitter många fina människor i de olika beslutande organen och som vill kyrkans väl i både kyrkoråd, församlingsråd, kyrkofullmäktige och stiftsfullmäktige men det finns också de som motarbetar en sund utveckling för kyrkan, personer som tänker mer på sina partikamrater och vad de tycker, än på kyrkans bästa.

Under mina år i kyrkopolitiken så framträder det mer och mer tydligt att det är människor vi har att göra med, på både gott och ont. Det finns förtroendevalda i de beslutande organen som aldrig eller i vart fall nästan aldrig tar bladet från munnen för att uttrycka vad de känner, det finns de som älskar att höra sin egen röst och som pratar i tid och otid och allt för ofta spyr ur sig både rasistiska och andra märkliga åsikter som inte har i kyrkan att göra. Sen finns det sådana som mig som är helt ovan det infantila politiska spelet och som trodde bättre om kyrkans ledningsgrupper. Jag har tagit många konflikter till priset av att bli utfryst av mina kamrater, men det är det värt. För att vara konkret är min upplevelse att det finns människor som knappt litar på sig själva, än mindre på kyrkans anställda. Följden blir att de vill vara med och peta i varje liten småsak som faktiskt inte är vårt uppdrag. Dessa personer är dessvärre väldigt styrande och försöker emellanåt kringgå de demokratiska spelreglerna. Man återremitterar vart och vartannat beslut, tills man lyckats manipulera igenom den egna åsikten. Andra blundar för att fattade beslut inte genomförs utan läggs i lådan "detta glömmer vi bort". Sorgligt.

En uppmaning från mig till samtliga nomineringsgrupper och de som är ansvariga för att skapa listorna till kyrkovalet är att upphöra med att se kyrkan som någon reträttplats för avdankade kommunpolitiker eller människor som är obekväma att ha på andra platser. För kyrkans och medlemmarnas skull. Jag hoppas att alla ansvariga för nomineringsgrupperna tar ett större ansvar i det kommande valet och byter ut folk som ni faktiskt är medvetna om inte fungerar!

 Min sista uppmaning blir att stiftsstyrelsen skall ta ansvar och lösa den konflikt som pågår på stiftet. Om så inte sker, omedelbart ställa era platser till förfogande. Låt människor som vill kyrkans väl, få jobba för kyrkans bästa och inte, vilket är min upplevelse, för partipolitiska hänsyn och partipolitiskt kamratskap.

Vill sluta med att säga att vi är många som stöttar biskop Eva och som vill ha henne kvar som vår ledare.

Stefan Lindkvist (Vänstern i Svenska kyrkan), ersättare i kyrkorådet, Kramfors pastorat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel