Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Stiftsstyrelsen blundar för kritiken som inte passar deras egna syften

 
Svår konflikt inom Härnösands stift
Visa alla artiklar

De senaste veckornas medierapportering har berättat om att vår biskop Evas anställning är i fara, om dålig arbetsmiljö och att stiftsstyrelsen saknar förtroende för henne. Men något jag saknar i rapporteringen är uppgifterna som finns i anmälan som gjorts till Arbetsmiljöverket där man tydligt kan se att biskopen utsatts för systematisk mobbing av stiftsstyrelsen, att ledningen på hela stiftskansliet är undermålig och anställda blivit hotad med repressalier när kritik framförts.

Är detta värdigt i en demokratisk organisation som Svenska Kyrkan? Är det rimligt att medierapporteringen inte krävt svar på frågan varför man vill avsätta biskopen istället för stiftsdirektorn när dennes tjänst på intet sätt är en skyddad vigningstjänst och direktorn i fråga dessutom saknar alla kvalifikationer som behövs för att kunna utföra arbetet på ett tillfredställande sätt?

Att konflikten bottnar i en styrelse och stiftsdirektor som inte förstår sina uppdrag alls är bortom rimligt tvivel när man läser igenom de uppgifter som är skickade till Arbetsmiljöverket och när man ser på de intervjusvar som kommit fram i Allehandas och Kyrkans Tidnings rapporteringar. Är det rimligt att vi har en stiftsstyrelse som tiger som muren när grunden i en demokrati är öppenhet och transparens?

Då jag granskat de dokument som finns att begära ut hos arbetsmiljöverket kan vi läsa att stiftsstyrelsen vägrar ta del i konfliktutredning som skulle kunnat lösa det här, utan har istället valt att försöka avsätta en biskop som valts och genomgått vigning.

Och sist men inte minst, hur kommer det sig att när anställda slår larm om ohållbar arbetsmiljö så väljer stiftsstyrelsen som arbetsgivare att blunda för den kritik som inte passar ens egna intresse och försöker att avskeda den enda i hela soppan som faktiskt inte gjort speciellt fel?

Jag vill härmed uppmana alla som kan att ta sig till vallokalerna vid nästa kyrkoval att rösta. Att i en så här allvarlig fråga ta muntliga utsagor som enda bevisning utan att göra grundliga intervjuer med alla inblandade är inte bara fel, det är en urholkning av vår demokrati.

Oroad student

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel