Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Statens walkover tvingar oss att satsa på lokal arbetsmarknadspolitik – nu krävs förändring

I dag faller många personer mellan stolarna när staten ska ta ansvar för människor som har drabbats av arbetslöshet eller sjukdom. Våra myndigheter Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan skickar personer mellan varandra, med resultatet att den ena bedömer en person som för frisk att vara sjukskriven och den andra säger att personen är för sjuk för att arbeta. Det resulterar i, som så många uppmärksammat, att människor i behov av stöd hamnar i väldigt tuffa situationer och blir utan ekonomisk ersättning. I ett rikt land som Sverige kan vi inte acceptera detta år 2020.

Ett annat problem är att allt fler personer skriver in sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen men man har inte upparbetat ett villkor för a-kassa. Problemet är att den arbetssökande inte får någon ersättning förrän hen hamnar i jobbgarantin och detta sker först efter ett år. Det kan vidare leda till att den arbetssökande behöver söka försörjningsstöd, vilket kan fungera om du är ensamstående. Men om du är sambo eller gift och bor ihop så tittar man på den totala inkomsten i hushållet, vilket leder till att om en i hushållet har ett arbete är det sällan möjligt att försörjningsstöd kan erhållas av den andre i förhållandet som hamnat i kläm. Detta försvårar ytterligare möjligheterna att försörja sig och leder i värsta fall till att människor drabbas av psykisk ohälsa och hopplöshet. Återigen, i ett rikt land som Sverige 2020 måste vi kunna göra bättre ifrån oss!

Innan 2006 hade staten en aktiv arbetsmarknadspolitik där man som arbetssökande skrev in sig på Arbetsförmedlingen och inom fjorton dagar fick möjlighet till praktik eller kompetensutveckling av olika slag inom branscher med behov. Du fick även ett stöd från staten då du deltog i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

Tyvärr förändrades arbetsmarknadspolitiken i grunden från den 1/1 2007. Efter alliansens intåg på den politiska scenen med en moderatledd regering och en a-kassa som tog stryk utav ett antal försämringar. Stupstocken infördes i sjukförsäkringen och besparingar på arbetsmarknadspolitiken genomfördes för att finansiera gigantiska skattesänkningar. Konsekvenserna av denna statliga walkover är att kommunerna blivit tvungna att satsa egna skattekronor på en lokal arbetsmarknadspolitik. Vi i kommunerna har ingen annan aktör att ”lämna över problemet” till eftersom vi har det yttersta ansvaret för våra medborgare. I Kramfors kommun har vi en fantastisk arbetsmarknadsenhet som gör mycket nytta i kommunen. Vi har i dagsläget 32 personer anställda på extratjänster, 16 personer anställda på lönebidrag, 17 personer på arbetsträning, 25 personer på praktik. Vi tar alltså ansvar för en lokal stark arbetsmarknadspolitik men vår önskan är att staten ska ta sitt ansvar och sin viktiga del av kakan.

Det är vårt krav på både vår egen socialdemokratiskt ledda regering och samtliga partier i Sveriges Riksdag.

Thomas Näsholm (S), ordförande bildningsnämnden i Kramfors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel