Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Stäng Systemet på lördagar – och behåll alkoholstoppet till 22 på krogarna

Forskning visar på ett tydligt samband mellan tillgänglighet av alkohol och skador orsakade av alkohol. Systembolaget var under åren 1982-2001 stängt på lördagar. Det innebar för normalkonsumenten en viss planering av inköpen av alkoholdrycker. För människor med alkoholproblem gjorde lördagsstängningen att de drack mindre. Och för barnfamiljer blev helgerna lugnare med mindre bråk och färre kvinnor som misshandlades.

Det har visat under den tid som krogarna har stängt tidigare under corona-epidemin har samtalen till 112 minskat och det har varit färre bråk. Bra för sedan tidigare hårt arbetstyngda poliser.

Om någon reagerar på min insändare så kommer det skrivas om förmynderi och människor fria vilja och eget ansvar. Några som brukar skriva om orättvisor i samhället och att vi ska vara solidariska med människor som har det svårt kommer att förlöjliga mitt förslag.

Det jag föreslår är för allra flesta människor åtgärder som inte försvårar deras liv i någon större utsträckning. Enkla åtgärder som förbättra folkhälsan, minskar våldet mot kvinnor och barn.

Inför lördagsstängt på Systembolaget och permanenta lagstiftningen om alkoholförbud på krogarna efter 22.00.

Minska alkoholbruket

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel