Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: SSU Västernorrland: KDU kommer behöva vika sig för SD i utbyte för deras stöd

Med anledning av KDU Västernorrlands insändare "Bra att samtala med samtliga riksdagspartier – vi ska göra allt för att få igenom vår politik".

Valet 2018 följdes av enorma slitningar för den skadliga blockpolitiken. Det var det tredje valet på raken som de cementerade blockens frakturer spräcktes ännu djupare. I ett politiskt landskap där två läger agerar regeringsbärande; faller det folkliga stödet för detta landskap, sekunden som majoriteter inte kan bildas inom lägren. Blocken låg långt under 50 %-strecket; och i höstas skiljde det inte ens 30 000 röster mellan blocken.

Redan 2012 sa Löfven att han skulle göra allt i sin makt för att avskaffa blockpolitiken. Alliansens levnad hade dessvärre låst borgarna i samma skuta – oavsett sakfråga. I dag står vi i ett helt annat politiskt landskap, där L och C har insett att Reinfeldts framgångsrecept 2006 inte fungerar längre. Så mycket för grillkvällar och badtunnebad, har högern fnyst sedan dess.

Kristdemokraterna beskyller gärna de liberala för att svika vallöften – att de aldrig skulle bidra till att Löfven skulle behålla regeringsmakten – utan att ägna en tanke åt vilka löften de själva gav inför valet. Aldrig skulle SD tas in i den parlamentariska värmen. Trots det ville man i höstas bilda en regering och lägga en budget beroende av dem. Ett halvår senare öppnar man för förhandlingar. Kanske får vi se en värdekonservativ kartellbildning lagom till skolstarten i höst?

Självfallet säger man att man inte är SD bara för att man tar en fikarast med dem. Man är ju faktiskt SD med ett mänskligt ansikte! Samma politik, samma värderingar – men utan rötter i nynazismen och Bevara Sverige Svenskt.

SD är inte isolerade i riksdagen. De sitter i utskotten, de röstar i kammaren, de lägger motioner – de har bara inte hittat tillräckligt stöd för sin politik hos de andra riksdagspartierna för att inleda förhandlingar kring budgetar och regeringsmakten. Tills i dag, tydligen. Kristdemokraterna ser mellan fingrarna för SD:s historia. Skamfläckar har ju alla – och det är inte Åkessons fel att SD:s är en gräddtårta i ansiktet.

SD är ett riksdagsparti – inte en dörrmatta! KDU, innan ni hyllar Ebbas nya linje: tänk på att överenskommelser bygger på ömsesidig vinst och kompromissande. Ni kommer behöva vika er för SD i utbyte för deras stöd. Tror ni verkligen att ett parti med nästan tredubbelt era mandat kommer lägga sig platt för era fötter? De liberala prioriterade sina värderingar före sakpolitisk makt. Frågan är ju vem som egentligen spräckte Alliansen för er.

Johanna Eriksson, distriktsordförande SSU Västernorrland

Emil Nordfjell, vice distriktsordförande SSU Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel