Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: SSU – Se över betygssystemet för att minska stressen

Visst är det självklart? Jag ska kunna gå till skolan varje dag utan en klump i magen och utan oro för mina prestationer. Tyvärr ser det sällan ut så.

Dagens betygssystem har en märklig eftersmak. F = ej godkänt, E-A = godkänt. Simpelt? Jo, men i dag skäms man för ett E. Man skäms för godkänt. Det gäller A eller inget. A-F-skalan är en stressfaktor sedan 2011. Det hela blir inte bättre av de vaga betygsmatriserna: vad är skillnaden på en utförlig nivå respektive en utförlig och nyanserad nivå?

Vi behöver se över betygssystemet för att förtydliga det och minska stressfaktorn.

Varje höst hör man också om privatskolor som läggs ner inför terminsstarten. Oftast saknas kommunala skolplatser eller tiden för att ordna dem för eleverna innan höstterminen drar igång. Samtidigt hamnar lärare på oseriösa privatskolor emellanåt i lägen där lönen inte betalas ut alls - och nu senast har vi hört om vuxna som inte kan utbilda sig vidare därför att deras betyg försvann i konkursen.

Vi behöver ett tydligare ramverk för privatskolornas verksamhet så att seriösa företagare inte ska behöva konkurrera med oseriösa, pengajagande privatskolor. Osäkerheten om skolan finns kvar om en vecka beror på att Sverige tillåter att man kan ta ut alla pengar ur privatskolan när som helst utan vidare - det gör inte andra länder. Vi jobbar faktiskt med unga människor här vars utbildning är viktigare än att tjäna maximalt: ett tak skulle ge eleverna på privatskolor trygghet medan lärarna nästintill garanteras sin lön.

Som en avslutande fotnot behöver vi skjuta till mer pengar uppifrån till de kommunala skolorna. Statsbidragen blir nu enklare att hämta ut tack vare utbildningsministern. Nu har finansministern chansen, om riksdagen tillåter, att ta bort gamla budgetregler från 90-talet och istället satsa miljarder på lärares löner, upprustning av lokaler och att kunna hålla igång landsbygdsskolorna.

August Lundin, SSU Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel