Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sommarlovet en mardröm för vissa barn – dags att sätta ned foten och agera

Annons

Återigen är det sommar och vädret tilltalar oss redan. Det är magiska sommarkvällar som väntar och vi alla har fullt upp med att planera in så många aktiviteter på så lite tid som möjligt.

Detta samtidigt som några får stanna hemma, återigen. Hemma kan vara bra för många barn, men för andra är det mardrömmen och 8–10 veckors prov på mental överlevnad.

Den som inte orkar vara hemma söker sig lättare till andra sammanhang som i slutändan kan vara början på en ny, mindre behaglig livsstil.

Droganvändningen och tillgängligheten av narkotika är mer påtaglig än någonsin i Ö-vik.

Antalet familjehemsplacerade barn och unga har ökat med ett 50-tal bara under de senaste fem månaderna. Vem vet var vi landar efter sommaren.

Det vi också ska komma ihåg i sammanhanget är att var femte barn upplever konflikter i familjen som man inte mår bra av och var sjätte utsätts för våld i nära relationer.

En annan poäng är att hur man mår i hemmet också påverkar skolan. 72 procent av alla unga som deltog i en undersökning från maskrosbarn säger att deras hemförhållanden påverkar skolan negativt och 34 procent överväger att hoppa av skolan för att det är jobbigt hemma.

Återigen, precis som vi skrev i fjolårets insändare, har vi inte råd att prioritera dagens ungdomar?.

Romantiseringen av sommarlovet är inte så sann för alla barn som man lätt vill tro.

Vad har vi gjort hittills för att ändra på situationen? Inte tillräckligt. Det har satsats tre miljarder de senaste tre åren på psykisk ohälsa, utan direkta resultat på minskning av köer och intag, för att citera Socialstyrelsen.

Var har då pengarna gått? Frågar man Socialstyrelsen, som man kan tycka är en myndighet som har koll, så svarar de att det mesta gått till att kompetenshöja personalen. Det vill säga, inte en krona till att faktiskt hjälpa de med psykisk ohälsa i praktiken. Detta ser man då köerna blir allt längre och ohälsan ökar kraftigt.

Det behövs på riktigt någon som sätter ner foten och agerar. Se över elevhälsan och dess utformning. Digitalisera och gör elevhälsan ännu mer lättillgänglig än vad den är idag.

Börja jobba med uppsökande verksamhet. Inför sommarlovsskola för dem som tappat hoppet.

För om vi på riktigt ska kunna ta oss an framtiden behöver vi också säkra den för vare sig vi tror det eller ej, framtiden börjar hos den yngre generationen.

Det enda som inte tar sommarlov är den psykiska ohälsan hos barn och unga, så har vi verkligen råd att göra det?

Jeanette Karlsson (M), ersättare kommunfullmäktige Örnsköldsvik

Linnea Berggren, (M), kommunfullmäktige Örnsköldsvik

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel