Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sollefteå kommun måste säga nej till vindkraftsparken på Flakaberget

Annons

Flakaberget ligger vid Fjällsjöälven ett par mil norr om Näsåker i Sollefteå kommun och mitt i hjärtat av de tre Ådalarna som präglar Sollefteå kommuns vackra naturlandskap.

För mig och generationen före det och för mina barn och barnbarn har Flakaberget alltid varit platsen där tomten ”bor”.

Under snart en tio års tid har det nu tyvärr inte varit en plats för tomten utan nu är det en plats där ”vindkraftstrollen” håller på att härja.

Man har nämligen försökt att få bygga en vindkraftsindustri på Flakaberget och ett byggnadslov gavs av Sollefteå kommun som innebär att man där får bygga en småskalig park med 6 stycken 150 meter höga vindsnurror. Detta trots att närboende och ”tomten” i flera år protesterat i olika myndighetsinstanser.

När den småskaliga vindkraftsparken tilläts var det mot länsstyrelsens tidigare rekommendationer eftersom de unika älvdalarna skall skyddas.

Projektet togs över av ett nytt bolag, Mitt Vind AB, som nu söker tillstånd för att få bygga 9-11 stycken 200-230 meter höga snurror på platsen. Till saken hör att det nu blir en storskalig vindpark som måste miljöprövas av länsstyrelsen. Miljöprövning görs endast om Sollefteå kommun säger ja till planerna.

Vilket ställningstagande kommer våra förtroendevalda att göra? Kommer man att följa översiktsplanen som dels säger att inga nya storskaliga vindparker ska tillåtas, dels klart och tydligt utpekar Fjällsjöälvens dalgång som ett område fredat från vindkraftsetableringar? Eller riskerar vi ännu gång att vindkraftsivrarna trixar sig förbi gällande plan och säger ja? Vi är många som hoppas att förnuftet får råda denna gång och att demokratiskt fattade beslut respekteras.

Eftersom det redan finns ett par vindkraftsparker godkända på andra sidan Fjällsjöälven så skulle en byggnation på Flakaberget göra att ett stort antal byar blir helt inringade av vindsnurror.

Kommunen måste säga NEJ.

Vi som bor och verkar i Fjällsjöälvens dalgång och dess närhet behöver ingen ytterligare naturförstörelse och negativ påverkan på vår livskvalitet.

Christer Lidén, ordförande för föreningen "Livskvalitet vid Fjällsjöälven”

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel