Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sollefteå kommun avverkar nyckelbiotop på Hallstaberget – brister i miljöcertifieringar

Annons

Från ideell naturvård har vi länge framhållit bristerna hos en av våra två skogliga miljöcertifieringar - PEFC. Nu har vi ett färskt exempel på hur en PEFC-certifierad virkesköpare utan vidare kan avverka nyckelbiotoper.

Den miljöcertifiering som de flesta större skogsägarna, inklusive skogsbolagen, valt heter FSC och har strängare miljökrav med större möjligheter för kontrollorganen att straffa den som bryter mot ceritifieringen. Inom FSC finns ett uttryckligt förbud mot att avverka nyckelbiotoper, både för markägaren och för virkesköparen.

Sollefteå kommun var fram till 2011 FSC-certifierade. Sedan dess har man valt att vara utan certifikat, men planerar att ansluta sig till PEFC under 2021. Trots att kommunen har en två år gammal nyckelbiotopsinventering över fastigheten på Hallstaberget har man sålt en avverkning som berör en av nyckelbiotoperna. Köparen som heter Edsele såg är PEFC-certifierad, men kan alltså utan att bryta mot certifieringen avverka nyckelbiotopen.

Så kan en svensk skoglig miljöcertifiering fungera och hur ska vi då kunna uppnå miljömålen i skogen, allt efter parollen ”frihet under ansvar”?

Även ett annat område precis invid elljusspåret blev också ett kalhygge. Vi har inget emot att man tar ner enstaka träd för säkerhetens skull, men varför sopar ni ner alla träd i vårt finaste tätortsnära friluftsområde?

Naturskyddsföreningen Höga Kusten-Ådalarna

■ SVAR DIREKT:

Skidspåren på Hallstaberget är ett viktigt fritidsområde som nyttjas av ett stort antal barn, ungdomar, skidgymnasium, motionärer och även världseliten.

Säkerheten i området är högt prioriterat och de senaste åren har behov av att säkra en del av spårområdet på Hallstaberget mot torra och fallande långa och grova träd. De åtgärder som har beslutats om och genomförs är en kompromiss mellan säkerhet för besökare, utrustning och de naturvärden som finns på berget.

Majed Safaee, kommunikationsstrateg Sollefteå kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel