Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Solidarisk tillväxtstrategi ska attrahera fler att söka jobb och bosätta sig i Kramfors – att raljera leder inte framåt

Annons

Tomas Izaias Englund undrar i en ledare 29 mars hur kommunstyrelsens ordförande i Kramfors ska sanera Kramfors ekonomi. Tomas raljerar över stater, företag och verksamheter som inte uppfyllt kraven enligt de marknadsliberala spelreglerna. Han sparkar neråt.

Detta sätt att angripa problemen försvårar de tuffa diskussioner om besparingar och utveckling som Kramfors i likhet med många andra kommuner måste ägna sig åt.

Fakta är att Kramfors redovisade ett stort underskott på 52 miljoner kronor för 2018 och att alla verksamheter arbetar för fullt, på alla nivåer, för att komma till rätta med detta. Men fakta är också att Kramfors redovisat positiva resultat 16 år i följd innan 2018. Åren 2014 till 2017 summerade resultaten till plus 82 miljoner, så sett till de senaste fem åren är nettoresultatet plus 30 miljoner. Detta är alldeles för lite för god ekonomisk hushållning, men det ger ändå lite perspektiv till talet om konkurs och liknelser med Östtyska skrotbilar….

Kramfors är i princip svensk mästare i anpassning och det är tyvärr en förmåga som vi tvingats utveckla eftersom välfärdens finansiering till stora delar är kopplad till befolkningsutvecklingen. Ingen kommun i Sverige har i absoluta tal tappat lika många invånare som Kramfors och vi, alla som bor här, är smärtsamt medvetna om priset för den resan.

Vi vet också att kommuner som Kramfors var de som visade störst solidaritet när krigets flyktingar behövde hjälp och att notan för den insats som Sverige gjorde, och fortfarande gör, inte har fördelat sig rättvist. Men trots detta skulle vi inte tveka att öppna famnen på nytt om flyktingströmmarna åter skulle öka.

Vårt svar till Tomas Izaias Englund är att han kan vara helt lugn. Vi kommer även denna gång att åter styra skutan på rätt kurs och få rätt färg på resultatsiffrorna. Men ingen ska förledas tro att det enbart är brist på ”politisk handlingskraft” som ligger bakom vår situation. Vilket även det statliga skatteutjämningssystemet bekräftar!

Tvärtom, våra ambitioner för Kramfors har förstärkts. Genom en solidarisk tillväxtstrategi ska vi attrahera fler människor att söka jobb och bosätta sig i Kramfors. Detta ger högre skatteintäkter. När vi dessutom genomfört kostnadseffektiviseringar i den kommunala verksamheten kan vi bli finansiellt mer stabila.

Det ledarskap och den handlingskraft som behövs finns på plats och vi kommer att ta vårt ansvar. En politiskt styrd kommun måste ständigt utveckla sin förmåga att verka inom sitt geografiska område. Med vård, skola och omsorg och tillsammans med näringslivet och medborgarna.

Vi kan varken sparka neråt eller uppåt. Vi måste istället kroka arm med alla som kan bidra till att stärka kommunens och företagens konkurrenskraft. Tillsammans har vi mod att skapa livskraft – i hela vår kommun! Vår handlingskraft bör därför bedömas utifrån hur snabbt vi lyckas omvandla denna vision till praktisk politik.

Jan Sahlén (S), kommunstyrelsens ordförande

Jon Björkman (V), kommunstyrelsens vice ordförande

Peter Hedberg (S), kommunfullmäktiges ordförande

Eleonora Asplund (S), ordförande Krambo AB

Thomas Näsholm (S), bildningsnämndens ordförande

Gudrun Sjödin (S), välfärdsnämndens ordförande

Rainor Melander (S), produktionsnämndens ordförande

Micael Melander (S), ordförande Kramfast AB

Malin Svanholm (S), ledamot KSAU

SVAR DIREKT:

Det är avslöjade hur Kramfors politiska ledning resonerar. Givetvis är det oerhört stressande att behöva diskutera skolnedläggningar samtidigt som man bär politiskt ansvar för det största underskottet i hela Ångermanland. Det kan jag känna viss sympati för.

Men oavsett vems fel det än är så det ändå ytterst kommunalråd Jan Sahlén (S) som nu måste trolla fram 52 miljoner för att kunna presentera ett nollresultat i år.

Tomas Izaias Englund, politisk redaktör (lib.)

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons