Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Socialdemokratins sönderfall gynnar tre partier i Älvenområdet

Artikel 60 av 70
Besparingarna i Kramfors kommun
Visa alla artiklar

Annons

Att stora förändringar i samhällsservice får ett avtryck i politiska val är ingen nyhet. Ett exempel för det är nedmonteringen av Sollefteå sjukhus.

I Sollefteå kostade debaclet socialdemokratin makten och även i Kramfors kändes tydliga efterskalv.

Jag har sammanställt de senaste tre kommunalvalresultaten för Älvenområdets fyra valkretsar – Blästa, Bollsta, Nyland och Väja-Dynäs. Bilden visar en socialdemokrati i fritt fall.

Valresultatet vittnar även om en befolkning som befinner sig mitt i en omorienteringsprocess: Ur den socialdemokratiska erans rasmassor stiger nämligen inte en utan hela tre vinnare fram som konkurrerar om medborgarnas förtroende.

Största vinnare är Vänsterpartiet som kammade hem 18 procent av rösterna. Mitt emot dem på högra sidan kunde Sverigedemokraterna växa sig starka. De fick 15,9 procent av rösterna i förra kommunalvalet. Båda partierna fördubblade sitt väljarstöd och det är inte orimligt att anta att deras enorma tillväxt beror på ett stort antal proteströster.

Mitt emellan dessa två står Centerpartiet som visar en stabil tillväxt och fick 15,4 procent av rösterna. Här ser jag färre protestväljare - snarare lär den pragmatiska insikten att frågan om land eller stad är viktigare än frågan om ideologi ligga bakom framgångarna.

Tillväxtpotentialen för var och en av dessa tre partier får anses vara enorm i nästa kommunalval. Dels då S troligtvis kommer att vittra sönder ännu mer med tanke på det prekära läget som partiet har skapat för hela kommunen i allmänhet och Älvenområdet i synnerhet.

Dels då väljarna fortfarande håller på att testa V, C och SD på sin duglighet i att försvara områdets intressen. Frågan om Ytterlännässkolans vara eller icke-vara kommer att vara en vägvisande händelse med samma brisans för närområdet som sjukhusfrågan hade för regionen.

När skolfrågan behandlas av kommunfullmäktige 24 juni kommer votering begäras. Det innebär att varje ledamots röst kommer att bokföras och därmed bli till offentlig handling. Det kommer alltså att stå svart på vitt vem som röstade för medborgarna i Älvenområdet och vem som röstade emot dem.

Ett så otvetydigt ställningstagande kommer att gynna de ena och straffa de andra. Områdets nästa kommunalvalresultat avgörs i grova drag redan om några dagar.

Jon Björkmans vänsterparti riskerar hittills att höra till förlorarna.

Jan Lötberg

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons