Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Snart klimatstrejk – tillåter rektorerna att eleverna är med eller blir det ogiltig frånvaro?

Magra isbjörnar, med hopplöshet i sina blickar, vandrar på de krympande isarna i norr. Under det att vissa områden drabbas av torka och missväxt, sköljer översvämningarna in med sina mygg och sjukdomar annorstädes.

I teorin är industrialiseringen genial, men den allt större skuggan som klimatförändringarna kastar över världen, är den verklighet vi kommer leva med framöver. Skogsbränder, sinande brunnar och nödslakt var inte en engångsföreteelse 2018.

Att människan har utgjort ett hot mot klimatet har stått klart i decennier; men det har haft samma status som den där boken man borde köpa - det måste inte åtgärdas nu-nu, när det kan åtgärdas nu-snart. Denna olyckliga amsaga har styrt såväl klimatdebatten som debattklimatet, där alla har försökt glänsa som gröna partier, utan att göra mer än att plocka popularitetsrussinen ur reformkakan.

I över ett halvårs tid har Greta Thunberg piskat upp politiska sår, genom att konsekvent agera flöte för klimatfrågan. Ingen vettig politiker kan gnälla över hur grillförbud påverkar dennes köttkonsumtion medan massorna hellre ser en hållbar framtid än en hållbar midsommarafton. Vad som i somras var ett duggregn till enmannastrejk vid riksdagens portar, når bara ett halvår senare orkanstyrka internationellt fredag ut och fredag in.

Den 30 november hölls en internationellt omfattande skolstrejk, sista fredagen på klimattoppmötet i Polen.

Den 15 mars hålls nästa stora manifestation. Thunberg är ventilen genom vilken västerländska ungdomar och miljöorganisationer kan påverka politikerna.

Fredagen 15 mars ligger bollen hos rektorerna. Tillåter de sina elever att fritt delta i världsdemonstrationen, eller ska tusentals svenska elever få ogiltig frånvaro stämplad på sina slutbetyg för att de organiserade sig mot passiviteten i miljöfrågan?

Skolan är en grogrund för det demokratiska samhället; men kan vi verkligen låsa unga i skolbänken och därigenom cementera tanken hos dem att organiserade strejker är att undvika? Att strejkrätten bara gäller några? Att man inte bör opponera sig när det går på tvärs med högre order?

Vi hoppas innerligt att vi tillåts delta i Thunbergs kamp, för det finns två sätt att sudda ut de magrande isbjörnarna ur våra minnen. När vissa väljer att göra isbjörnar till en parentes i historieböckerna, vill vi ge dem ett tryggt klimat i framtiden.

SSU Örnsköldsvik, genom August Lundin och Emil Nordfjell, ordförande

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel