Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sluta salta vägarna – vinterväg är bättre för miljö och bilar!

Under många år har vi vant oss vid att E4:an saltas kraftigt under vinterhalvåret.

Nu har även inlandsvägarna drabbats av denna salthysteri.

Trots att kvicksilvret sökt sig en bra bit under nollan, så fortsätter man salta, så det som tidigare varit fina, vita vintervägar har nu förvandlats till en svart sörja som slukar allt ljus, förstör våra bilar och vår miljö. Vi som bor i norra Sverige har från barnsben lärt oss hantera isigt och snöigt underlag, och behöver inte annat än sand (makadam) på våra vägar. De flesta kommunala vägarna sköts, tack och lov, fortfarande med plogning och sandning, vilket även Trafikverket borde ta efter.

Då norden är en väldigt liten marknad för bilindustrin, så har rostskyddet försämrats, med följd att rostangrepp hittas på bilar som är bara några år gamla. Saltet är den avgörande faktorn i rosthänseende, vilket är svårt att se bakom alla plastkåpor under moderna bilar, och kostar oss bilägare ca 20 miljarder per år!

Saltet, plus all giftig spolarvätska som krävs för att hålla rutor rena, förstör vattentäkter och fina färskvattenbrunnar. Detta för att Trafikverket ska spara på ”dyr” plogning/sandning till förmån för det giftiga saltet!

Utöver allt salt och spolarvätska som hamnar i miljön, får vi inte glömma att vägarna löses upp av saltet och hamnar också ute i vår fina natur. För att inte tala om alla tusentals liter giftig avfettning vi måste använda att få bort saltet från våra fordon, för att de inte ska helt rosta sönder.

Ska vi uppnå Sveriges miljömål om en giftfri miljö, MÅSTE saltning av våra vägar upphöra, snarast!

Vill vi ha det såhär? Aldrig!

Sluta salta våra vägar!

En less Göran Wåhlstedth

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

■■ Här kan du själv skicka in din insändare 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel