Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Skolverket borde få en knäpp på näsan av regeringen för sin ovilja att utlokalisera till Härnösand

Annons

De senaste veckornas uppmärksamhet kring utlokalisering av statliga jobb till Härnösand har avslöjat att enskilda myndighetschefer med grumliga argument kan trotsa fattade regeringsbeslut.

Två stora statliga myndigheter tycks ha helt olika syn på regeringens och den politiska demokratins roll. Skolverkets generaldirektör protesterade högljutt mot förslaget att utlokalisera hanteringen av lärarlegitimationer som skulle ge nya jobb till Härnösand. Motiveringen var att det var omöjligt att rekrytera kompetent personal i regionen. Det andra exemplet är Skatteverket som accepterar regeringsbeslutet och ser stora möjligheter att få framtidens arkiv till Härnösand. Två statliga myndigheter som har helt olika syn på sin roll och på centrala politiska beslut.

Bakgrunden är att det politiska inflytandet successivt raderats ut i statliga myndigheter och styrelser under de senaste årtiondena. Det har lett till ett oinskränkt tjänstemannavälde med myndighetscheferna i toppen. Tidigare hade statliga myndigheter och verk, styrelser där politiker hade inflytande. Idag saknas ett inflytande från den politiska demokratin.

Frågan är vilket beslutsunderlag som Skolverkets generaldirektör har för att säga nej till en etablering i Härnösand. Vilka underökningar av läget på arbetsmarknadsområdet Härnösand/Sundsvall har man gjort? Och gäller kraven på vidareutbildning och kompetensutveckling av egen personal vid omställningar bara andra myndigheter än Skolverket?

Skatteverkets inställning är en helt annan och ser klara fördelar med en lokalisering till Härnösand med lägre hyror och god kompetens som ger Härnösand 30 nya jobb. I en tid när samtliga kommuner i hela landet jobbar med att skapa en jämlik och rättvis fördelning av arbetsmarknaden och välfärden symboliserar Skolverket en förvånande okunskap om förhållandena utanför Stockholm. Skolverket borde få en knäpp på näsan av regeringen och har mycket att lära av Skatteverket när det gäller synen på utlokalisering av statliga jobb.

Vi Socialdemokrater i Arbetarekommunens styrelse i Härnösand kräver att regeringen tydligt sätter ned foten och snarast beslutar enligt utredningens förslag om utlokalisering av statliga jobb till Härnösand och att regeringen utreder ett stärkt politiskt inflytande i statliga myndigheter på bekostnad av enskilda myndighetschefer

Anders Byqvist, för styrelsen i Socialdemokraterna, arbetarekommunen Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel