Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Skolvärldens rostade kuggar kan inte smörjas med skattesänkningar – trist att Ö-viks ungmoderater inte insett det

Replik på MUF:s insändareSocialdemokraterna har länge haft ansvar för kommunkassan i Ö-vik – trist att SSU nu skyller ifrån sig”.

Här hade man hoppats att Örnsköldsviks ungmoderater hade tänkt om. Att de hade insett att skolvärldens rostande kuggar inte kan smörjas med skattesänkningar. Dessvärre tvingas vi konstatera att de hellre springer storföretagens ärenden än att göra gemensam sak för Ö-viks unga.

Ämnet i fråga är skolans kvalitet, och på löpande band verkar moderaterna köra fast i högerretorikens djupa spår: skattesänkningar löser allt. Vi kan erkänna att en skattebas på 100 procent inte skulle lösa någonting — men det gör inte en på 0 procent heller. MUF, ni måste kunna tackla problemet med mer än att punktera den redan ansträngda kassan. Vi behöver inte fler skattesänkningar.

Vad vi hade behövt, vore ett större budgetunderlag där välfärden finns: lokalt. Ni om några bör veta att kapitalet spelar roll. När M+KD+SD-budgeten gick igenom, försvann chansen för staten att öka underlaget genom finansiering av kommunerna. Om vi då lägger ihop ett och ett, kan vi lätt få fram att sänkta skatter inte ökar budgetunderlaget. MUF väljer dock att räkna 1+1=11: att vi kan anställa fler lärare för mindre pengar.

Läraryrket måste ner i belastning och upp i attraktivitet. Lokalerna måste ner i renoveringsbehov och upp i kvalitet. Arbetsmiljön måste ner i stök och stress, och upp i komfort. Vi upprepar: ta vår hand, prioritera våra unga framför att skaffa vuxenpoäng hos ert moderparti. Man kan ju alls undra varför ett ungdomsförbund som MUF finns, om det sätter sig på tvären — när unga behöver hjälp.

Emil Nordfjell, ordförande SSU Örnsköldsvik

Caisa Johansson, SSU Örnsköldsvik

August Lundin, SSU Örnsköldsvik

Nicole Flarke, SSU Örnsköldsvik

Axel Melbin, SSU Örnsköldsvik

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel