Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Skolnedläggningar utarmar små samhällen – dags att uppdatera hemsidan, Kramfors kommun

Artikel 29 av 70
Besparingar inom skolan i Kramfors kommun
Visa alla artiklar

Annons

Reflektioner angående Kramfors kommuns besparingsplaner.

1970, före sammanslagningen till storkommun, hade dåvarande Ytterlännäs kommun cirka 6.800 invånare (enligt SCB). En handfull chefer ledde det kommunala arbetet från Johannisberg. På den tiden var Bollsta ett mycket levande samhälle.

Idag, när större delen av samhället är avvecklat, likt många andra samhällen inom Kramfors kommun, ämnar ledningen tydligen sätta sista spiken i kistan genom att avveckla skolan. Med största sannolikhet kommer det i en förlängning att betyda att idrotts- och simhallen går samma väg. Hur mycket kommer då dessa lokaler att kosta i framtiden?

Attraktionen för orten och bygden runt omkring blir nog väldigt dålig med alla dessa bödelns monument i samhället. Redan tidigare har man ju lagt ner några äldreboenden som också står kvar, förutom det boende som man satte på trailer och flyttade till Kramfors.

Enligt kommunens hemsida bor cirka 18.000 människor i Kramfors kommun, varav cirka 9.000 bor i centrum. Av dessa 18.000 invånare har cirka 1.700 kommunen som arbetsgivare. Alltså avlönas närmare tio procent av befolkningen med skattepengar.

Enligt ledaren i TÅ den 5 april har man inom kommunen cirka 80 chefer. Förutom dessa anställda kan man dessutom lägga ett antal inhyrda tjänster och konsulter. Jag hoppas innerligt att någon kan rätta mig och bevisa att jag har fel. I en kommun som krymper borde väl rimligtvis antalet tjänstemän krympa, eller..?

I och med att man lagt ner ett antal äldreboenden och i stället utökat hemtjänsten har kommunens bilpark ökat rejält. Hur många bilar finns i kommunens tjänst, vad kostar de och sist men inte minst i dessa tider av miljötänk: hur många mil rullar de på ett år? Dessutom tillbringar hemtjänstpersonalen många timmar i bilarna, timmar som skulle gagna dem som behöver deras omsorg.

Kan kommunen bara bestå av ett centrum där övriga delar avvecklas vartefter? Detta kan knappast locka till att man flyttar hit.

På kommunens hemsida kan man läsa följande: ”I Kramfors finns möjligheter till en trygg, nära och inspirerande tillvaro. Staden Kramfors med kringliggande små och livskraftiga samhällen bjuder på...”

Det är ju fascinerande att läsa detta samtidigt som planerna på skolnedläggningar sannolikt kommer att utarma de små samhällena. Det verkar som att det är dags att uppdatera hemsidan!

Per-Urban Gradin, Forsed

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons