Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Skogsstyrelsens direktiv tar bort glädjen – lämna skogsskötseln till ägarna

Det är märkligt att Skogsstyrelsen utfärdar direktiv om hur avverkningar ska ske vid bäckar. Som bilden visar så blir det bara vindfällen över bäckarna, omöjligt att gå längs bäcken, med vindfället dras rötterna upp och stora sår bildas i bäckmiljön.

Det är helt förkastligt att lämna stora träd vid avverkning invid bäckfåran. Små träd och buskar bör lämnas tycker jag. Dessutom utfärdas vitesbelopp i vissa fall på 100 000 kronor om det inte lämnas träd som Skogsstyrelsen anser ska vara kvar. Det är helt galet.

Skogsstyrelsen ska lämna skogens skötsel av skogen till ägarna, de vet bäst och det blir en mångfald av olika skötsel med bra miljö genom olika brukandemetoder. Skogsägarna har vårdat sin skog i hundratals år och vi har därför en mycket rik skog med produktion och fina naturvärden. Som det nu blivit tar Skogsstyrelsen bort glädjen att sköta skogen genom sina vansinniga direktiv som visar att Skogsstyrelsen blivit befolkad av “biologer” med mycket kort seende. Skogen behöver personer som jobbar med lång tidshorisont.

Skogsstyrelsen måste få personal som inte bara är intresserad av “stuprörsseende”på så kallade nyckelbiotoper. Skogsvårdslagen och artskyddsförordningen måste ändras om skogen framåt ska kunna leva upp till nu ställda förhoppningar.

Fritidsskogsägare

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel