Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Skjutövningarna på Härnön och stormaktspolitiken

Artikel 13 av 13
Försvarsmakten vill förbjuda trafik på Härnöns skjutfält
Visa alla artiklar

Det är så sorgligt att se hur militären lägger beslag på stora och fina naturområden på Härnön. Undertecknad bor numera i Sundsvall, men växte upp i Härnösand, och är välbekant med de områden som det handlar om. På 50-talet åkte jag mycket skidor på Härnön, inte minst KA5:s milspår, som kunde förlängas med en extra sväng neråt Notsand.

Jag vistas en hel del på Lungön, och där hör man hur det skjuts mer och mer på Härnön. Jag stöder helt de insändare som försvarar naturområdena på Härnön, men vill gärna sätta in det här skjutandet i sitt större sammanhang, nämligen den militära upprustning som pågår nu i Sverige.

Ansvaret för skjutfälten på Härnön ligger hos Norrbottens regemente, som regelbundet övar tillsammans med NATO och USA. Under övningen Vintersol som avslutades helt nyligen, fick amerikanska specialförband lära sig vinterkrigföring tillsammans med svenska soldater. Allt enligt Försvarsmaktens hemsida.

Vår militära upprustning sker i samråd med USA/NATO. Ett närliggande exempel på det är återupprättandet av Västernorrlands regemente i Sollefteå, vars syfte, enligt försvarsminister Hultqvist, är att trygga transport av marinkårssoldater från Trondheim till Baltikum.

Vi får ju hela tiden höra att vi måste rusta mot ett ryskt anfall. Men att Ryssland skulle anfalla ett neutralt och alliansfritt Sverige är helt osannolikt. Det anser även Sven Hirdman, tidigare ambassadör i Moskva och statssekreterare i försvarsdepartementet. Enligt hans bedömning har Ryssland inte det minsta intresse av att anfalla vare sig Sverige eller de baltiska staterna.

Redan 2014 formulerade han en protest mot värdlandsavtalet tillsammans med fd utrikesministern Hans Blix, och de skrev bl a ”Resultatet blir ökad spänning, risk för konfrontationer och ökade militära utgifter på ömse håll. Vill vi medverka till denna utveckling?” (Svd 2014-09-01)

När nu spänningarna har blivit så starka mellan USA och Ryssland, borde väl våra politiker göra allt för att lugna känslorna, och hålla Sverige utanför ett eventuellt krig. Men det som sker är raka motsatsen. Vi blir mer och mer insyltade i USA/NATOs krigsförberedelser, och det försätter oss i en mycket farlig situation.

Nato och USA är inte här för att skydda oss, utan för att de behöver Skandinavien som ett uppmarschområde mot Ryssland. Deras närvaro utgör inget skydd för Sverige! Tvärtom!

De drar in oss i krig. Det första vi måste göra för att undvika krig, är att bryta allt samarbete med NATO och det militära samarbetet med USA.

Ett tänkvärt gammalt talesätt lyder ”Krig är en alldeles för allvarlig sak för att anförtros åt generalerna”. Jag lägger gärna till ”och till politiker som Ann Linde och Peter Hultqvist”.

Vi måste försöka bygga upp en bred fredsrörelse mot denna galenskap. Som en liten början kan vi väl gemensamt kräva: Lägg ner militärövningarna på Härnön! Värna om naturen , allemansrätten och freden!

Bertil Olsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel