Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Skär inte ned på kulturskolan i Örnsköldsvik – estetiska ämnen är lika viktiga som teoretiska

 
Besparingarna inom skolan i Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Annons

Till bildningsnämnden i Örnsköldsviks kommun.

Jag protesterar starkt mot att kulturskolan ska drabbas av så stora nedskärningar som jag fått höra om. Det kan inte vara möjligt! Kulturskolan måste utvecklas, inte avvecklas!

Skolorna ska ju ge barnen möjligheter till bra utbildning. En bra utbildning innefattar inte bara de teoretiska ämnena utan också de praktiska/estetiska ämnena. Det finns forskning och erfarenheter av att barn i alla åldrar presterar mycket bättre i skolan och lärande om man även utvecklar elevernas kreativitet och förmåga att tänka annorlunda och nytt genom bland annat dans, instrumentspel, målning, teckning, sång, trä- metall- och textilarbete.

De estetiska ämnena är mycket viktiga ämnen, lika mycket värda som de teoretiska ämnena och får inte bara betraktas som "en rolig fritidssysselsättning"!

Kulturskolan är en viktig faktor för att barnen ska kunna kombinera teori med praktiskt görande, och få en bra bild av hur allt hänger ihop, och är mycket viktig för individens utveckling. Jag kan påstå att inom skapande verksamhet förekommer inte rasistiska resonemang!

Kulturskolan i Örnsköldsvik är den tredje bästa i landet!!

Om kulturskolan måste göra stora nedskärningar får det ju konsekvenser inte bara för eleverna utan även för musiklivet i stort i vår stad. Hur ska vi i framtiden kunna rekrytera intresserade duktiga ungdomar som nyskott till till exempel vår egen symfoniorkester, Örnsköldsviks Musiksällskap?

Eftersom jag själv sitter i styrelsen för Örnsköldsviks Musiksällskap ser jag med oro på den framtida rekryteringen av musiker. Musiksällskapet är navet i konserternas Örnsköldsvik och det ska vi verkligen fortsättningsvis vara.

Musiksällskapet bildades 1889 av bland andra stadens styrande män och köpmän med ändamål att ”dels i nära samverkan med kommunala musikskolan och gemensamma aktiviteter hos instrumentalister i olika ålders- och yrkesgrupper och i samarbete med engagerade solister och yrkesmusiker erbjuda allmänheten konserter och framträdanden i olika sammanhang, dels ge medlemmarna tillfälle till att uppleva sammusicerandets glädje.”

Det hör verkligen inte till vanligheterna att en stad och kommun med Örnsköldsviks storlek har förmånen att ha en lokalt förankrad och genomarbetad musikalisk institution som Musiksällskapet och denna "institution" måste vi få behålla även i fortsättningen!

Under åtskilliga decennier har också sällskapets styrelse och ledning haft ett fruktbart samarbete med stadens och kommunens tidigare musikskola, och numera kulturskola. Massor med lovande unga instrumentalister har under studieåren följt sina lärare till de veckovis återkommande repetitionerna under spelåret.

Jag har själv fått undervisning i musik inom skolans ram, mina barn har fått det, och mina barnbarn får det, och vi alla har mycket glädje att ha fått lära oss grunderna inom dansen och musiken, en mycket bra grund att stå på i alla lägen. Och i dag har jag barnbarn som erbjuds dans- och musikundervisning till en ringa kostnad men som kommer att ge stora vinster för samhället framöver på olika sätt.

Skär inte ned på kulturskolan!

Ing-Marie Nilsson

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel