Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ska vården styras av behov eller marknaden?

Annons

Ett år har gått sedan nuvarande majoritet (S, M och L) tog över styret i region Västernorrland.

Föregående majoritet (S och MP) drev igenom stora förändringar som skulle sänka kostnaderna för regionen. Medicinsk rehab i Härnösand stängdes och flyttades till Sundsvalls sjukhus. På Sollefteå sjukhus stängdes BB, smärtkliniken, akut kirurgi/ortopedi och akut kvinnosjukvård.

Förändringarna ledde till att regionen tappade erfaren och kunnig personal på sina sjukhus och hälsocentraler. Utbudsförändringarna ledde till att sjukresorna ökade både till antal och kostnadsmässigt. Målet om att få ekonomin i balans är långt ifrån uppnådd.

Socialdemokraterna med Erik Lövgren i spets uttryckte förra mandatperioden att Regionen ska gå från 3 sjukhus till 33 hälsocentraler. Med det menat att sjukhusvård skulle flyttas ut från sjukhusen till hälsocentralerna.

Men så här långt in i nuvarande mandatperiod ser vi ingen sådan satsning. Snarare tvärtom eftersom majoriteten nu säger att vissa hälsocentraler kan behöva stängas eller bli filialer till annan hälsocentral.

Vad jag förstått så vill majoriteten även satsa på digital vård. I framtiden vill man att vi patienter ska kunna styra sin vård och vara mer självständiga. Det kan vara bra i vissa moment men inte alla. Vi människor är olika och har olika förutsättningar. Alla är inte friska nog att orka genomföra dessa moment och alla har inte en vän eller anhörig som kan hjälpa till.

Tyvärr har vårt samhälle i stort gått mot att vara mer marknadsstyrt än behovsstyrt, där man måste vara tillräckligt frisk för att få hjälp.

Vilken hälso- och sjukvård anser nuvarande majoritet att länets invånare ska få? Ska den styras av behov eller marknaden och hur ser ni på det här med jämlik vård?

Tacksam för svar

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel