Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: SJVP: Majoriteten utnyttjar hatdebatten – försöker svartmåla folkligt engagemang

Artikel 8 av 9
Regionpolitikern Lena Asplund (M) utsätts för hot och hat
Visa alla artiklar

Debatten om hot och hat mot Lena Asplund (M) utnyttjas skamlöst av regionens socialdemokrater, moderater och liberaler för att svartmåla oppositionen och det folkliga engagemanget kring sjukvårdsfrågorna. Äpplen, päron och bananer blandas ihop med varandra i en stor fruktsallad.

”Guilt by association” eller på svenska ”kollektiv skuldbeläggning” används ohämmat av S, M och L. Den som är med i ”fel” grupp eller sällskap blir svartmålad och utskälld. Ett par exempel:

Socialdemokraterna driver genom en tjänsteperson en kampanj på Facebook där Sjukvårdspartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet anklagas för att inte ta tillräckligt avstånd från hot och hat, därför att vi har publicerat partinyheter och deltagit i debatten i länets största Facebookgrupp för sjukvårdsfrågor med 14 000 deltagare.

Ett inlägg i Facebookgruppen har polisanmälts. Det kom från en f.d. partikamrat till Lena Asplund, en person som var vice gruppledare för Moderaterna i regionen när Asplund var ordförande för partidistriktet. Här är bakgrunden alltså i själva verket en gammal personstrid och intern moderat konflikt. Det har man hållit tyst om.

Regionrådet Glenn Nordlund (S) talar i en intervju i tidningen om ”ett hot mot hela demokratin”. Han kan då inte bara syfta på några få personer i en Facebookgrupp som uttryckt sig som de har skäl att skämmas för. Svensk demokrati tål mycket mer än så. Nordlunds yttrande är ett sätt att svepande och infamt dra alla kritiker, som han tydligen kallar för ”mobben” över en kam. ”Mobben får inte vinna”.

Ingeborg Wiksten (L) meddelar att hon avgår efter valet 2022. Då passar hon också på att försöka skapa ett samband mellan detta och ”hot och hat” i största allmänhet. Men varför nämner hon inte att hon blivit petad av länsförbundet för att få fortsätta sitta i Liberalernas partistyrelse? Har hon ens förtroende av L att få fortsätta i regionen efter valet 2022?

Vi i Sjukvårdspartiet tar självfallet avstånd från hot och hat. Jag har själv utsatts för mer av detta än de flesta andra politiker i länet. I samband med Timrå IK-affären 2016 fick jag en storm av mobbing, förtal, hot och hat mot mig. Exempelvis hotfulla anonyma mejl, nattliga telefonsamtal, hot på sms från okänt nummer, men även direkta dödshot på Facebook där det uppmanades att någon borde skjuta mig med ett maskingevär.

Den som skrivit detta blev dömd i tingsrätten för olaga hot. Mitt liv förändrades under ett halvår, jag fick polisskydd för att kunna verka politiskt och instruktioner om hur jag och mina närmaste skulle leva våra liv.

Man försöker till och med ge intryck av att detta är ett hot mot demokratin – när hela affären bara handlar om vad några få individer har gjort

Det är tydligt att man fram till valet vill öka splittringen mellan nord och syd i länet. Man stör sig på att det finns ett folkligt engagemang som kritiserar och ifrågasätter. Man försöker till och med ge intryck av att detta är ett hot mot demokratin – när hela affären bara handlar om vad några få individer har gjort, bland dem en före detta högt uppsatt moderat i länet.

Robert Thunfors, gruppledare för Sjukvårdspartiet Region Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel