Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sjukvårdspartiet: Gör om regionens coronabonus – vi vill ge hjältarna 5000 kronor

Nu är det tredje gången den politiska majoriteten Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna samt tjänstemannaledningen i Region Västernorrland, på kort tid visar sig ha svårt för sunt förnuft och förståelse för andra människors känslor och reaktioner. Hur ser man på den egna vårdpersonalen? Som underlydande eller som medarbetare?

Första gången var förra sommaren där personalen erbjöds en ”trivselgåva” av regionledningen som tack för att de har arbetat extra eller flyttat sin semester. I en situation där man höll på att stressa ihjäl sig med överbeläggningar och brist på personal. Trivselgåvan var en utlottning av sex fruktkorgar som ”ett litet bevis på vår uppskattning” som regionledningen uttryckte sig på intranätet.

Andra gången var tidigare i höst när regionledningen ville tacka sin covid-personal genom att bjuda på tårta. Personalen blev med rätta – helt vansinnig. De vill inte bli tackad med tårta, applåder, hjärtan eller fruktkorgar. De vill ha tack med lön.

Den tredje gången är nu på regionstyrelsen 14 oktober. Då kommer S+M+L med det geniala beslutet att ge 500 (femhundra) kronor inklusive moms per anställd. Något som Sverigedemokraterna också stödjer. Pengen ska användas till olika former av gemensamma belöningar, festligheter och annat, eller vad nu olika chefer kan tänkas föredra.

För det stora flertalet av regionens anställda ger detta knappast större tillfredsställelse än man skulle få genom vilken firmafest som helst. För de som verkligen slitit med coronarelaterad verksamhet, genom att flytta semestrar, arbeta på övertid, byta arbetsuppgifter, slita ut sig, drabbas av fysisk eller psykisk ohälsa och, som i vissa fall, känna sig tvingade att säga upp sig – för alla dessa är de femhundra kronorna närmast en förolämpning.

Vi i Sjukvårdspartiet föreslår en coronaersättning – en engångsersättning på 5000 kronor till de läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, biomedicinska analytiker och övrig personal som jobbar direkt med corona. Kostnaden för detta blir 3,4 miljoner, precis som i majoritetens förslag men vi prioriterar våra hjältar som har krigat i frontlinjen mot corona. 

Vårt förslag är inte unikt, runt om i Sverige har andra regioner med S-styre eller M-styre liknande ersättningar för frontlinjen. Men i Västernorrland har man inte förmågan eller förståelsen. Det är inte rättvist.

Grundproblemet är dock att lönerna i Västernorrland ligger sämst till och det är för dåliga villkor vid en krissituation. Detta är något som behöver förändras. I Sjukvårdspartiets budgetförslag för år 2020 föreslog vi en extra lönesatsning på 50 miljoner kronor och ytterligare 140 miljoner kronor extra för 2021 – 2022.

Du som jobbar vid coronakrisens frontlinje i regionen borde känna att du har dina folkvalda politikers fulla stöd och tacksamhet i ditt viktiga arbete. Vi beklagar att så inte är fallet.

Pia Lundin (SJVP), Specialistsjuksköterska och Oppositionsråd

Robert Thunfors (SJVP), Fackligt engagerad och Gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel