Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sjukhusen i Sollefteå och Ö-vik i farozonen – satsa på personalen för att vända skutan

Efter sommaren kommer förslagen från Region Västernorrlands förvaltning på hur vi förväntas spara pengar för att klara specialistvårdens stora underskott om 400 mkr.

För Vänsterpartiet är det uppenbart att den insatsplan som låg bakom nedskärningarna 2016-17 fortfarande är aktuell och att Sollefteå och Örnsköldsviks sjukhus nu är i farozonen.

I dag har vi kvittot på att besluten från förra mandatperioden om att införa Länskliniker och nedläggning av fungerande verksamheter vid Sollefteå sjukhus inte har sparat några pengar. Tvärtom har besluten skapat merkostnader för regionen då många läkare och sjuksköterskor har slutat och dyr hyrpersonal har behövts tas in istället.

Det har dessutom lett till en sämre vård och på många stället lett till ett högre tryck på kvarvarande fast personal. På Regionfullmäktige den 17 juni 2020 redovisade jag min personliga journal där jag med egna ögon sett hur rutiner skapar ökade merkostnader i dag.

Rutinen i dag är att all kirurgi i Sollefteå ska till Sundsvall. I mitt fall blev jag uppmanad att åka till Sundsvall för att få hjälp med en böld. Det rörde sig om ett snabbt och enkelt ingrepp som jag efter att jag stått på mig ändå fick hjälp med i Sollefteå.

Den resa till Sundsvall som rutinen egentligen sa skulle ske hade istället skapat merkostnader för regionen och en längre väntetid för patienter i Sundsvalls område.

Det är tydligt för oss i Vänsterpartiet att Region Västernorrland inte behöver någon ny insatsplan som skär ner mer i vården. Vi behöver göra tvärtom och satsa mer på vår personal och ta bort de flesta länskliniker.

Vi har nyligen lagt ett konkret förslag som inte innebär borttagande av några verksamheter, men som skulle förbättra förutsättningarna att vända skutan med skenande hyreskostnader. Vi behöver skapa en bättre arbetsmiljö för personalen och minska på hyrpersonalen. Det kan vi göra bland annat genom att höja OB-ersättningen för i första hand undersköterskor och sjuksköterskor.

Den fasta lönen och OB-ersättning ser vi som en viktig del för att kunna locka tillbaka fast personal som idag går som hyrpersonal. Genom att öka andelen fast personal så kan arbetet flyta på bättre genom att veta exakt vad som ska göras, veta varandras kunskaper och inte behöva visa någon vart eller vad som ska göras och allt blir gjort. De blir ett effektivare team som känner gemenskap och trygghet.

Kronobergs län har sedan 2017 gett vårdpersonal högre Ob-ersättning med gott resultat. Läs gärna deras utredning.

Region Västernorrland måste prova nya grepp för att vända ekonomin. Vi har lämnat detta förslag både muntlig och skriftligt. Nu är det upp till majoriteten och tjänstemännen att visa att det finns andra vägar att gå än att slakta välfungerande verksamheter och skapa mer lidande för befolkningen i hela länet.

Carina Hellström

Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel