Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: SD-väljare – låt dig inte luras när du ska rösta nästa gång

Röstade du på Sverigedemokraterna och ville värna Sollefteå sjukhus, akutkirurgi och BB? Tyvärr, du blev förd bakom ljuset. Det var också en av huvudanledningarna till att jag valde att lämna SD och gå över till Sjukvårdspartiet.

Sverigedemokraterna har tillsammans med Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna konsekvent röstat ned alla förslag från oppositionen gällande återöppnande av Sollefteå sjukhus, BB och akutkirurgi. Man kan konstatera att Region Västernorrland i praktiken har en politisk majoritet bestående av S+M+L+SD.

Under valrörelsen 2018 lovade SD:s främsta företrädare, Mats Hellhof och Marianne Larsson, vitt och brett i annonser, radioreklam och i Mittmedias Y-podd att BB i Sollefteå skulle återöppnas och sjukhuset skulle finnas kvar. Verkligheten är en annan.

På regionfullmäktige i februari röstade SD:s ledamöter Lennart Bergström, Fredrik Bernblom, Mats Hellhoff, Annelie Henriksson, Marianne Larsson, Erik Thunefors och Sven-Ingemar Vernersson emot att en motion om att återöppna akutkirurgi vid Sollefteå sjukhus skulle återremitteras på grund av bristande och felaktigt underlag. Motionen blev återremitterad tack vare Sjukvårdspartiet och övrig opposition.

På regionstyrelsen 17 april röstade Hellhoff avslag tillsammans med S+M+L på att återremittera motionen till hälso- och sjukvårdsnämnden. Han röstade också avslag till motionen. Precis som han gjorde i styrelsen den 17 december. På regionfullmäktige 17 juni röstade SD avslag till motionen igen.

Att säga en sak till väljarna och göra något annat i praktiken är inget nytt för SD i regionen. 2014 gick SD till val med förslaget att lägga ned Sollefteå sjukhus. Till Allehanda sa Hellhoff ”Genom att till exempel lägga ned Sollefteå sjukhus så kan vi frigöra resurser till att stärka vårdkvalitén i hela länet.” (3/5 -14). I SD:s budgetförslag 2017–2019 (sidan 8) skrev man att man ville lägga ned Sollefteå sjukhus och bara ha två sjukhus i länet.

Före valet 2018 påstod SD på Facebook att media ljugit om att de var emot Sollefteå och hänvisade till olika protokoll. Men de utelämnade informationen att SD:s dåvarande ledamot i HSN, Sara Seppälä (nu riksdagsman för SD) avstod att rösta i BB-frågan. Detta innebar att ordföranden kunde nyttja sin utslagsröst och gav Socialdemokraterna och Miljöpartiet en majoritet att lägga ned BB i Sollefteå.

Det stämmer att SD ändrade åsikt efter 2016. I det valprogram för 2018–2022 som antogs i demokratisk ordning av de 50 deltagarna på SD:s valkonferens var man för BB. SD har också i sitt budgetförslag för 2020-2022 föreslagit ett återöppnande av BB. Men detta är inget annat än dimridåer för att du ska rösta på SD igen 2022.

När du går till valet 2022 så röstar du i tre olika val, riksdag, region och kommun. Du behöver inte rösta på samma parti i alla tre valen. Låt dig inte luras en gång till.

Sven-Erik Ragnarsson

Ledamot i regionfullmäktige

Invald för SD men nu Sjukvårdspartist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel