Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: (SD): Dra E4 genom tunnel under Centralesplanaden

Artikel 25 av 29
E4-genomfarten i Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Trafikkaoset på E4 genom centrum är ett bekymmer. Vi Ö-viksbor vill få bort trängseln, bullret, avgaserna och den mur mellan överstan och nederstan, som E4-an nu utgör. Vi vill också att man snabbt och enkelt kan köra genom stan.

En E4 i tunnel genom Åsberget är ingen bra lösning. Hälften av trafiken, enligt gjorda beräkningar, är lokaltrafik, som kommer att fortsätta gå genom centrum även med en Åsbergstunnel. I rusningstrafiken är det antagligen än ännu större andel. Dessutom tenderar trafiken att öka för varje år, så, om och när en Åsbergstunnel står klar, kommer trafiken på Centralgatan att förmodligen vara lika stor som idag, trots tunneln. En Åsbergstunnel är alltså inte lösningen på trafikproblemen. Det är 2 500 miljoner bortkastade skattepengar.

En bättre lösning är att dra E4 i en tunnel under Centralesplanaden, en tunnel, som även lokaltrafiken kan utnyttja. Genomfarten utformas som en motorväg med planskilda trafikplatser i båda ändar (vid Paradisrondellen och gamla brandstationen) och med 4-6 filer. Trafiken kan då löpa smidigt genom staden utan trafikljus och inbromsningar. Sådan lösningar finns i till exempel Oslo, Göteborg och Stockholm.

Örebro och Västerås har också centrumnära genomfarter (dock ej i tunnel). Hastigheten är 90 respektive 80 km/t och trafiken löper utan stockningar. Buller och avgaser kan tas om hand, när det rör sig om en tunnel.

En dragning av E4 genom centrum medför också andra viktiga fördelar för oss:

- Genomresande får se vår vackra stad med fjärden, hoppbacken och all bebyggelse. Bättre turist-PR än dyrbara broschyrer.

- Handeln i centrum gynnas och kan bibehållas. Annars riskerar mycket flyttas ut till genomfartsleden och Ö-vik får en död stadskärna. Vem vill flytta hit?

- Centralesplanaden kan göras ”bilfri” och utnyttjas till annat värdefullt.

- Centrum blir en enhet utan en barriär mellan norra och södra delen. Husvärderna stiger.

- Få husrivningar och markinlösen behövs för detta alternativ.

Trafikverket är huvudman för E4-projektet. Verket vill se att genomfartstrafiken blir bra. Med en motorväg i tunnel genom centrum borde deras önskemål bli lika bra uppfyllda som om tunneln går genom Åsberget.

Jag skulle önska att alla makthavare och andra verkligen tänker till om vad som är det bästa läget för E4-dragningen.

Bo Ekeborg (SD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel