Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sälj inte Härnösands sjukhus – flytta dit verksamhet från Sundsvalls sjukhus

Artikel 3 av 4
Köpet av gamla sjukhuset i Härnösand
Visa alla artiklar

Nedläggningen av Härnösands sjukhus blev en lång strid. ”Första spiken i kistan” var nedläggningen av BB 1984. Sedan följde många års kamp, i stor utsträckning ledd av läkaren Anders Kempe som också grundade Sjukvårdspartiet 1994. Landstingsledningen pressade steg för steg igenom nedläggningen av Härnösands sjukhus med slutpunkt i september 2005. Striden präglades av starkt folkligt motstånd – och av svek och maktens arrogans.

Samtidigt som den fortsatta centraliseringen av länets sjukvård ställer till problem på alla håll tänker regionledningen nu slå in en sista spik i kistan i Härnösand. Man ska nu sälja själva sjukhusbyggnaden. Regionen utnyttjar 60 procent av ytan på 26 000 kvadratmeter. 40 procent är alltså vakant. Men istället för att utnyttja denna lediga yta för att lätta på trycket på Sundsvalls sjukhus väljer man att sälja hela huset till bolaget NV Samhällsfastigheter AB för 106 miljoner. Regionen hyr i fortsättningen ”sina” lokaler i huset för 15.6 miljoner per år. Försäljningen ska beslutas av regionfullmäktige den 17 juni.

Sjukvårdspartiet anser att vården i länets residensstad Härnösand inte ska fortsätta att avvecklas utan utvecklas. Det finns två skäl för det. Det behövs en god närvård i Härnösand. Och det katastrofalt överbelastade Sundsvalls sjukhus måste få hjälp. Det skulle också hjälpa upp regionens oerhört usla ekonomi.

Flyttningarna av olika verksamheter - också från Sollefteå till Sundsvall - gjordes, påstod man, för att spara pengar. Det finns fortfarande framförallt socialdemokrater som påstår att de också gjorde det. Men det är en myt. Sanningen är att dessa flyttningar kostat enorma belopp och är en huvudorsak till Region Västernorrlands under två-tre mandatperioder galopperande kostnadskris. Men framförallt Socialdemokraterna envisas med att dölja sanningen och regionrådet Glenn Nordlund har gjort en dygd av att inte lära av misstagen genom att proklamera: ”Vi ska inte se bakåt, bara framåt”.

Sjukvårdspartiet är ensamt om att föreslå sådana förändringar av regionens organisation och styrning som är tillräckligt genomgripande för att kunna vända utvecklingen. Decentralisering och besparingar genom att länsklinikerna avskaffas och lokalt, nära ledarskap av patientcentrerad vård i sammanhållna vårdområden, gemensamt ägda av region och kommuner. Bantad administration.

Vi förslog också i vårt valprogram 2018 en utredning för att kunna öppna en medicinsk klinik och åter öppna avdelningen för medicinsk rehabilitering i Härnösand. Försäljningen av sjukhusbyggnaden i Härnösand till ett fastighetsbolag utan vårdanknytning lägger ribban mycket högre för en sådan utveckling. Samtidigt fortsätter regionen sina centraliseringar av både verksamheter och beslutsprocesser medan regionen blir allt mer konkursmässig.

Albert Einstein lär ha sagt, att vansinne, det är att gång på gång göra samma misstag och ändå vänta sig annorlunda resultat. Det står illa till med ledningen av Region Västernorrland.

Barbro Ekevärn, Sjukvårdspartiet Västernorrland, ledamot av regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel