Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Säg nej till de föreslagna försämringarna av färdtjänsten i Kramfors

Annons

Vi läser i Tidningen Ångermanland 10 maj att Kramfors kommuns kommunstyrelses arbetsutskott (AU) har planer på att försämra möjligheterna att åka färdtjänst.

Bor man i Kramfors kan man åka färdtjänst inom kommunen och dessutom fyra mil utanför kommungränsen. Nu vill kommunen begränsa färdtjänsten till att man bara ska kunna åka inom kommunen.

Man hävdar att man gör detta för att det redan är så inom länets andra kommuner. Det är fel; bor du exempelvis i Timrå kommun kan du åka fem mil utanför kommungränsen. Bor du i Sundsvall kan du åka färdtjänst i såväl Sundsvalls som i Timrås kommuner.

Att snegla på hur andra kommuner gör är populärt när det handlar om försämringar, men man gör aldrig på det viset när det gäller saker som är bättre i andra kommuner.

"Färdtjänst är en kompletterande kollektivtrafik som ska medverka till normalisering, att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva som andra", står det i beslutet. Detta stämmer och det innebär att om man vill sträva efter att personer med en funktionsnedsättning ska kunna leva som andra är det galet att sätta dessa personer i kommunarrest.

En seende person kör sin bil dit vederbörande vill. Har vederbörande inget körkort tar vederbörande tåget eller bussen. Det gör inte vi som är blinda eller gravt synskadade. Det gör inte heller personer som har andra typer av funktionsnedsättningar, eftersom det helt enkelt inte fungerar.

Vill man begränsa tillvaron för personer med funktionsnedsättning är förslaget från kommunstyrelsens AU utmärkt! Vill man ytterligare öka klyftorna mellan den som inte har en funktionsnedsättning och den som har det ska kommunen klubba igenom förslaget! Strävar man mot att bryta mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska man se till att förslaget blir verklighet!

Vi i Synskadades riksförbund (SRF) fick reda på förslaget genom tidningen. Så var också fallet för övriga berörda i Kramfors. Vi hävdar att tydliga kostnadsberäkningar skall presenteras innan frågan kan avgöras i kommunen. Vi kräver också att kommunen för en dialog med oss som frågan berör.

Oppositionsråd Ida Stafrin (C) yrkade vid kommunstyrelsens AU-möte att frågan om försämringarna inom färdtjänsten skulle återremitteras. Det är en god början. Om inte kommunen fattar det kloka beslutet att omedelbart förpassa förslaget dit det hör hemma; nämligen till pappersåtervinningen, är en återremiss det enda möjliga. Då kan vi hinna ge vår bild av läget och kanske också inleda en djupare diskussion kring hur färdtjänsten fungerar i kommunen. Vi vill berätta vad färdtjänsten betyder och hur den fungerar; politiker och tjänstemän behöver bara ge oss en tid och plats, så kommer vi!

SRF Västernorrland:

Sven Edlund, ordförande, Anna Andersson, vice ordförande och Kramforsbo, Agneta Johansson, styrelseledamot och Kramforsbo, Kamal Suleimani, ombudsman och Peter Tjernberg, arbetsledare

FOTNOT:

Efter att denna insändare skrevs har Kramfors kommun beslutat att återremittera förslaget om försämrad färdtjänst.

Maria Lindberg, debattredaktör

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel