Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: (S): Stoppa den systematiska sociala dumpningen i våra kommuner

Artikel 15 av 18
Problemet med social dumpning i Ångermanland
Visa alla artiklar

Annons

Den senaste tiden har vi fått bekanta oss med ett nytt fenomen i Sverige: Kommuner som sysslar med social dumpning. Det handlar om rika kommuner som systematiskt lämpar över socialbidragstagare till fattiga glesbygdskommuner. Personer som anses vara en belastning. Bara för att man själv inte orkar eller vill ta ansvar. Fenomenet är ett uttryck för en marknadsliberal politik som undergräver förtroendet för den offentliga sektorn.

För oss socialdemokrater är detta oacceptabelt. Rika kommuner ska inte få smita undan sitt ansvar. Det är först och främst helt inhumant att använda människor som brickor i ett ekonomiskt spel, och dessutom moraliskt fel att lämpa över arbetet på kommuner som ofta redan har det pressat, bara för att man själv hellre vill ha låg skatt. Sådant skapar bara mer segregation i vårt land.

Tycker Moderaterna detta är okej? Hur ska landet hålla ihop om våra kommuner motarbetar varandra? Tycker moderaternas Ulf Kristersson, Per Wahlberg, Lena Asplund och Anna Proos att social dumpning är okej?

För att vårt samhälle ska hålla ihop måste den som är utsatt få hjälp. Det handlar främst om att rusta människor för jobb. På den punkten har vi socialdemokrater lyckats bra sedan vi tillträdde 2014. Idag jobbar 350 000 fler än när vi tillträdde, varav 100 000 i välfärden.

Vår politik har också lett till att det har byggts fler bostäder än på väldigt länge. Över 20 000 nya bostäder med rimliga hyror har blivit verklighet tack vare vårt investeringsstöd.

Och på tal om bostäder – de kommuner som ägnar sig åt social dumpning skyller på att de inte har några. Det är ett vanligt förekommande problem i många av landets kommuner. Men att hantera bristen genom att exportera människor till andra kommuner är en oerhört cynisk metod som bara spär på motsättningarna mellan stad och land.

Att det i regel handlar om rika kommuner nära Stockholm gör inte saken bättre. Det torde rimligen finnas konstruktiva lösningar på bostadsfrågan som inte innebär att problemen skyfflas över på andra kommuner. Vi utesluter inte tvingande åtgärder för kommunal bostadsförsörjning som en eventuell lösning – att alla kommuner har ansvar att bygga bostäder och bygga blandat så att alla kan ha råd att bo.

Vi socialdemokrater tror på gemenskap och sammanhållning. Det säger sig Moderaterna också göra – men med tanke på hur vissa M-styrda kommuner agerar så tycks orden betyda något helt annat för dem.

Malin Larsson (S), riksdagsledamot

Jasenko Omanovic (S), riksdagsledamot

Jan Sahlén (S), kommunstyrelsens ordförande Kramfors

Åsa Sjödén (S), oppositionsråd, Sollefteå

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel