Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: S-politikern som överväger att lämna partiet: "Socialdemokratin tycks ha glömt demokratin"

Det skrivs mycket om regionens problem just nu men jag skulle vilja lyfta diskussionen lite högre än enskilda besparingskrav, hyrkostnader och administration. För inget av det här är nytt. Vi har sett det förut. Men vi lyckas som bäst lindra problem.

Vi har genom åren blivit rätt duktiga på att skala verksamheterna. Tryter pengarna har vi sagt upp folk och när vi får mer pengar anställer vi fler läkare, poliser eller lärare. Men offentlig verksamhets huvudproblem är i dag inte ett skalningsproblem trots att man försöker behandla det som ett. Det är i grunden ett komplexitetsproblem.

Kunskapsutvecklingen driver våra verksamheter mot att fler och mer nischade yrken. För 60 år sedan träffade man i princip bara en läkare när man blev sjuk. I dag kan multisjuka ha ett dussintals kontakter inom vården som alla har olika kompetenser. Lägg därtill personal som ska hantera bidrag, sjukskrivning, etcetera, så växer antalet ytterligare.

Att styra detta blir allt svårare i takt med att komplexiteten ökar. Trots policys och dokumentationskrav. Vi verkar dessutom ha glömt att mänskligheten bara har en känd organisationstyp som kan hantera komplexitet; demokrati.

Socialdemokraterna har drivit demokratin framåt under första halvan av sin livstid. Sen verkar man ha tryckt på pausknappen. Men kunskapsutvecklingen pausade inte utan tuffar på i än snabbare takt och skapar än mer spänningar i komplexa verksamheter som till exempel vården.

Ett annat exempel på ett komplexitetsproblem är klimatkrisen. En kris som politiker har väldiga problem att lösa. Stora bolag som Facebook och Google sitter på makt att styra utgången av val men det är ändå vinsten som går först.

Hade ett bolag som Preem varit demokratiskt styrt av sina anställda hade de sen länge fasat ut de fossila bränslena och satsat stenhårt på förnybart. För de hade vägt in en massa andra värden i sina beslut än vad en handfull vita män med vinstintresse hade gjort. Som tur var blev deras planer på ett raffinaderi inte lönsamt så här i coronatider.

Hade förvaltningarna i regionen styrts av de anställda är jag övertygad om att de hade styrt dem mycket effektivare då de tillsammans kommer väga in en massa olika aspekter, kort och långsiktiga, i sina beslut. Många fler aspekter än vad en enskild konsult eller handfull chefer uppenbarligen inte klarar av på egen hand.

Det är för mig uppenbart att det kapitalistiska tänket har tagit oss till vägs ände. I dag är auktoritära styret av vårt arbetsliv det som hindrar oss att komma vidare och lösa de problem vi står inför. En demokratisk organisation känner av och förändras av sin omgivning som ingen auktoritär organisation nånsin skulle kunna göra.

Magnus Strödin

Socialdemokrat, ett tag till

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel