Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: S-politiker: Sollefteå måste satsa mer på omsorgens personal – låt dem lägga schema själva

Sollefteå kommun har länge varit i framkant när det gäller arbetstiderna i vården och omsorgen. I tolv år har personalen haft rätt till heltid med sänkt heltidsmått, 35 timmar i veckan.

Socialdemokraterna har tidigare skjutit till extra pengar för att minimera antalet delade turer och långa arbetspass, en viktig åtgärd som numera tyvärr är bortprioriterad. Istället ser vi hur äldreomsorgens budget minskats de senaste åren. Nu måste kommunen ta tag i detta igen och återuppta satsningarna på vår viktigaste resurs, personalen. Personalens inflytande över arbetstidens förläggning och arbetsmiljön måste öka!

Många är trötta på minutjakten och den detaljerade marknadsstyrningen uppifrån och det är orimligt att vi ska ha exakt likadana schemalösningar över hela kommunen. Det är konstruktiva lösningar som ska vara det centrala, inget arbetslag är det andra likt och beroende på var du är i livet så finns det olika förutsättningar och behov. Det är personalen som inom givna ekonomiska förutsättningar och tillsammans med sin chef ska lägga scheman och planera verksamheten. Samförstånd, delaktighet och flexibilitet ska vara de ledord som präglar det arbetet.

Nu ser vi att den socialdemokratiskt ledda regeringen skjuter pengar till kommunerna inför 2021 och vi anser att en del av dessa måste läggas på bättre arbetsvillkor för vår personal och att personalens inflytande över sin arbetsmiljö och arbetstid måste öka. Vår absolut viktigaste resurs måste få bättre förutsättningar att lyckas med sitt uppdrag och vi avser att i Socialdemokraternas budgetförslag inför 2021 prioritera det.

Med anledning av ovanstående föreslår vi att kommunfullmäktige i Sollefteå beslutar att några arbetsgrupper inom hemtjänst och särskilt boende tillåts prova ett mera tillitsbaserat styrsätt av sin verksamhet.

Susanne Lindahl (S) och John Åberg (S), ledamöter kommunfullmäktige i Sollefteå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel