Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: S och SSU: Vi får inte lämna dådet på Utöya bakom oss

För tio år sen åkte hundratals norska ungdomar iväg på ett sommarläger. De gjorde det bästa de visste: umgicks med vänner och pratade politik. Ett sånt läger borde alla komma hem ifrån med glada minnen. Istället mördades 69 av ungdomarna. De blev offer för terrordådet på Utøya.

Ibland beskrivs terroristen som en ensamvarg, men det var han inte. Han hade under lång tid hetsats upp av en polariserad debatt och av den fascistiska miljö han omgavs av. Det var heller ingen slump att terroristen gav sig på unga socialdemokrater. Vi har alltid utgjort fascismens motpol.

Fascismen gror där otryggheten brer ut sig. Därför måste vårt svar på söndrande krafter vara ett starkare samhälle. Vi måste ha en vård som är hållbar både för patienter och för personal. Även ekonomiskt svagare grupper som unga, äldre och personer utsatta för våld i nära relation ska ha god tillgång till bostadsmarknaden. Hårt slit ska visa sig i lön och pension. Vi behöver helt enkelt ett samhälle som håller ihop.

När det nu gått tio år sen terrordådet ska vi inte lämna det bakom oss. De yngsta av terrorns offer vore inte äldre än 24 år i dag. Det är vårt jobb att ge dem en röst. Det är vårt jobb att fortsätta driva politiken de brann för. Det är vårt jobb att vara motpolen till den fascism som släckte deras engagemang alldeles för tidigt. Det är vårt jobb för att den som engagerar sig, ung som gammal, i demokratin aldrig ska göra det med livet som insats.

August Lundin, ordförande SSU Örnsköldsvik

Ludvig Lind, ordförande SSU Västernorrland

Carolina Sondell, ordförande Örnsköldsviks Arbetarekommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel