Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: S och C: ”Tunneln blir lönsam!”

 
E4-genomfarten i Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Svar på insändare ”Varför E4-tunnel genom Åsberget? Det finns bättre alternativ!” (Allehanda 12/2).

Trafikverket har nyss presenterat en ny samhällsekonomisk beräkning (SEB) för en flytt av E4 från Örnsköldsviks stadskärna till en förbifart via en tunnel genom Åsberget.

Den nya SEB:en grundar sig på nya mätningar och nya överväganden och är betydligt mer positiv än tidigare lönsamhetsberäkningar. Det är ett mycket viktigt besked för det fortsatta arbetet med att få med tunnelprojektet i den nationella infrastrukturplanen och därmed statlig finansiering.

E4 är statens väg och Trafikverkets ansvar men det är Örnsköldsviks kommun som har ansvar för miljö och medborgarnas hälsa och därmed de effekter som trafiken genom stadskärnan ger. Vi anser att Örnsköldsviks medborgare är värda en ren och säker stadsmiljö och att vi inte ska behöva vänta längre på att staten ska ta sin del i ansvaret. Projektet Förbifart Örnsköldsvik är ett ”moget infrastrukturprojekt”, det vill säga alla utredningar är klara och markfrågorna är lösta.

Trafikverket har tidigare fattat beslut om vilken sträckning det är som gäller och tillsammans med oss i Örnsköldsviks kommun är en avsiktsförklaring kring finansieringen snart i hamn. Det som saknas är att projektet kommer med i den infrastrukturplan som riksdagen ska besluta om våren 2022. Därför är kommunens viktigaste fokus just nu att informera och påverka regeringen, departement och slutligen riksdagen både direkt och tillsammans med andra kommuner, regioner och näringslivet i norra Sverige.

Efter 40 år av planering och påtryckningar är det Örnsköldsviks tur att få ut Norrlandskustens pulsåder ur stadskärnan och en av de sista flaskhalsarna på E4 att bli ett minne blott. Vinnare är först och främst luftmiljö och säkerhet för Örnsköldsviks medborgare men även snabbare och smidigare transporter av gods till och från industrin i norra Sverige, Norge och Finland.

Per Nylen (S), kommunstyrelsens ordförande

Anna-Britta Åkerlind (C), kommunstyrelsens andre vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel