Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: (S), (M) och (L) – ta tillvara resurserna på alla sjukhus i länet – minska inte vården i Sollefteå

Artikel 35 av 36
Nedläggningen av akutkirurgin i Sollefteå
Visa alla artiklar

Socialdemokrater, moderater och liberaler – tänker ni förstöra vården ännu mer och skapa mer onödigt lidande för människor i hela länet? Att minska utbudet av vård på ett sjukhus får inte patienten att bli mindre sjuk. Även om det bor färre människor i en del av länet så behöver de också vård och trygghet.

Jag vill påminna er om hur det blev när man lagt ner BB, akutkirurgi och akutortopedi i Sollefteå.

Personalen flydde, arbetsbelastningen på länets övriga sjukhus ökade vilket har lett till sjukskrivningar, uppsägningar och ökat stafettberoende samt ökade transportkostnader som i sin tur ökar utsläppen i miljön. Patienter lider och tvingas åka mellan sjukhusen. Personalens förtroende för organisationen skadas genom brister i kommunikation och delaktighet. Längre vårdköer till behandlingar, operationer och röntgen. Länsbor flyttar på grund av brist på tillgänglig vård.

Varför tänker ni göra om samma misstag igen? Skulle ni inte minska stafettberoendet? Spara pengar?

Örnsköldsvik och Sollefteå vill ha lokalt ledarskap. Att Sundsvall inte sagt att de vill det är självklart då de genom länsklinikerna redan har det. Det blev tydligt när utredningen om akutkirurgi i Sollefteå blev klar. Den gjordes av länsklinikchefer i Sundsvall. När utredningen blev klar och det blev känt att INGEN berörd personal i Sollefteå blivit tillfrågad, gjorde oppositionsrådet Pia Lundin en egen utredning där professionen i där blev tillfrågad. Utredningen om akutkirurgi, som det arbetats med i flera månader, visade sig på några få dagar inte stämma. En självklar följd när länsklinikchefer ska tala om hur personalen, som inte är närvarande och som inte vet vilken kapacitet och samarbete personal på mindre sjukhus har, ska tala om hur personalen på ett annat sjukhus jobbar.

Att ”säga upp” genom att inte låta den fasta kirurgen, som jobbat på Sollefteå sjukhus i decennier, få veta om han får fortsätta jobba efter det att han fyllt 67 år (jan 2020) fast det from 1/1 2020 är fullt tillåtet, är en skandal i sig. Den kirurgen har tillsammans med en återkommande ”hyr”-kirurg jobbat tillsammans i många år. De kan varje vrå, känner personalen, de bedriver en patientsäker vård. De har man nu gjort sig av med för att kunna säga att det inte finns några kirurger i Sollefteå.

På Hälso- och sjukvårdsnämnden den 3/10 ställde jag frågan till en ansvarig vad man gjort för att rekrytera nya kirurger till Sollefteå. Tillslut kom det fram att man INTE GJORT NÅGONTING. Kan man sedan säga att det inte finns några kirurger som kan bedriva akut eller ens poliklinisk kirurgi i Sollefteå?

Jag tror inte att ni i (S), (M) och (L) heller vill ha det så här. Ert uppdrag har ni fått av folket. Ta tillvara på de resurser som vi har på länets tre sjukhus och låt dem få jobba och ge en god vård där de vill jobba. Tvinga ingen till ett fast schema eller till en annan ort som ni nu håller på att göra. Vi borde tillsammans jobba för allsidiga och fullständiga beslutsunderlag för en god och nära vård i hela länet.

Carina Hellström, Vänsterpartiet

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel