Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: S -kvinnorna i protest mot nedläggningen av nattis – "behovet av barnomsorg är klassrelaterat"

Barnkonventionen säger att vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.

Socialdemokraterna vill, enligt sin hemsida, ”att kommuner ska ha lagstadgad skyldighet att erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger.”

Därför har statsbidraget till barnomsorg på kvällar, nätter och helger fördubblats. Örnsköldsvik får cirka 300 000 i bidrag.

S-kvinnor har under lång tid tagit fighten för att barnomsorg ska ges under dygnets alla timmar. Det är en viktig verksamhet för alla barn och en jämställdhetsfråga.

I dagens samhälle förväntar vi oss service från tidig morgon och mer eller mindre hela dygnet. Äldreomsorg, sjukvård, räddningstjänst, polis ska fungera dygnet runt. Oavsett om det brinner eller händer något varje timma på dygnet anser vi att det ska få kosta. I dag är många andra verksamheters öppettider helt andra än när barnomsorgen startade. Butiker öppnar 6 och har öppet till 23. Nattöppna bensinstationer och restauranger med längre öppettider förväntar vi oss som konsumenter.

I dessa branscher arbetar ofta lågavlönade föräldrar (flest kvinnor) inom LO kollektivet, ensamma föräldrar och utlandsfödda föräldrar. Över 60 procent av kvinnor i arbetaryrken jobbar ibland obekväm arbetstid. Det innebär att behovet av barnomsorg är klassrelaterat.

Då är det också rimligt att vi ser till att de som ska arbeta inom verksamheter som pågår på obekväm arbetstid har rätt till en trygg omsorg om sina barn.

När kommunerna får en kärvare ekonomi är alltid nattis i fara och argumenten är att det är för få barn och att det därigenom blir dyrt. Det är inkonsekvent att samtidigt kräva tillgång till all möjlig service dygnet runt och samtidigt inte se till att de som ska bemanna har barnomsorg.

Barnomsorg är en förutsättning för att kunna försörja sig. I 24-timmarssamhället är behovet av barnomsorg helt enkelt inte en fråga för individen. Det är ett gemensamt för oss alla som använder varor och tjänster utanför kontorstid.

Förslaget att spara genom att lägga ner nattis är inte förenligt med vare sig barnkonventionen eller partiets vilja så vi i S-kvinnor kräver att det stannar vid ett förslag.

Gullängets S-kvinnor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel