Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: (S) i Ö-vik – Skolan och religiösa samfund hör inte ihop

Vi socialdemokrater i Örnsköldsvik är helt emot skolor med religiös inriktning och har alltid förespråkat avslag på ansökningar från religiösa samfund. För oss har det varit enkelt - skolan och religiösa samfund hör inte ihop.

Det står eleverna fritt att ägna sig åt sin tro på sin fritid, men vi anser att svenska skolor ska vara en plats där barn och unga med olika bakgrunder möts. Att elever med olika erfarenheter lär sig samarbeta, bygger ömsesidig förståelse och motverkar splittring. Att skilja elever åt utifrån religion, sexuell läggning, kön etcetera är inte förenligt med den svenska modellen.

Genom januariavtalet har regeringspartierna tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om ett etableringsstopp av religiösa friskolor. Den 8 januari 2020, presenterades utredningen om religiösa friskolor. Utredningen föreslår att ett etableringsstopp kan införas 2023. Det finns bland annat juridiska utmaningar, men utredningen pekar på att både ett stopp för etablering och stopp för utvidgning av religiösa friskolor är möjliga.

Detta besked mottar vi med glädje. Vi socialdemokrater anser att resultatet av denna utredning är ett steg i rätt riktning, men vi vill ta det ytterligare ett steg längre och helt förbjuda religiösa friskolor. Skolan är till för eleverna, och ska inte vara en arena där olika trossamfund ges möjlighet att påverka. Idag är den kommunala skolan hårt reglerad och ska vara helt fri från religiösa inslag, vilket vi socialdemokrater tycker är positivt. Vi anser dock att samma ordning även bör gälla friskolorna.

Låt skolan vara en frizon för fritt tänkande.

Kristoffer Park (S), ordförande Bildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel