Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: S i Härnösand: Utredningen om LAS kan skickas direkt i papperskorgen

Utredningsförslaget att försämra LAS, Lagen om anställningsskydd, är ett dråpslag mot landets arbetare och fackföreningar. Den har fått kraftig kritik från många håll och vi anser att den direkt kan gå i papperskorgen. Hela den fackliga rörelsen ser förslagen som en kraftig försämring av de anställdas trygghet i arbetslivet och ett hårt slag framförallt för de många som numera redan har osäkra anställningar. Många unga med SMS-anställningar och gig-anställningar är i dag totalt rättslösa. Det är anställningar som dessutom har ökat drastiskt de senaste åren. Samtidigt har otryggheten ökat för alla med timanställningar och visstidsanställningar. Coronakrisen har visat att det är desom förlorat jobben först.

Under perioden 2005-2018 ökade de otrygga jobben med 29 procent, till 439 300 personer, medan vikariatsanställningarna minskade med 25 procent, i dagsläget 122 400 personer. Allt enligt SCB:s arbetskraftsundersökning.

Att som LAS-utredningen föreslå ytterligare försämring av anställningstryggheten är provocerande och helt obegripligt.

Lagen om anställningsskydd (LAS) antogs av riksdagen i början av 1970-talet, under politisk enighet. Såväl Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna ställde sig bakom riksdagsbeslutet. I dag är tongångarna från ”högern” annorlunda. Centerpartiet har tagit täten i det borgerliga ledet för försämringarna och som vanligt ivrigt påhejade av Svenskt Näringsliv.

Den svenska modellen har alltsedan 70-talet vilat på starka och ansvarstagande parter. Fack och arbetsgivare har alltid förhandlat och framgångsrikt tagit ansvar för att utveckla arbetsmarknaden. Antalet anställda har under årens lopp stadigt ökat, framförallt i småföretagen. Den modellen vill nu högeralliansen skrota. Hundratusentals arbetare och tjänstemän har under årens lopp kämpat för bättre anställningsvillkor. Det vet vi i Ådalen. Nu vill borgerligheten att politikerna ska minska de anställdas rättigheter och återinföra nutidens modell med patroner och stärka arbetsgivarnas makt. Det är fullständigt oacceptabelt för oss socialdemokrater.

Vi socialdemokrater kommer alltid att värna de anställdas rättigheter och den maktbalans som gäller mellan parterna på arbetsmarknaden. Den framgångsrika svenska modellen är en demokratisk grundbult i det starka samhället.

Vi Socialdemokraterna säger nej till försämringarna i LAS därför att:

■ Trygga anställningar ger trygga människor.

■ Förslaget drabbar framförallt kvinnor, äldre och ungdomar – vi vill ha ökad jämställdhet och stärkt jämlikhet.

■ Förslaget riskerar att drabba sjuka – vi kan alla bli sjuka.

■ Förslaget leder till ännu mer ”tysta” arbetsplatser

■ Förslaget leder till ökad arbetslöshet och vi vill ha fler anställda - inte fler uppsagda

■ Parterna på arbetsmarknaden är bäst på att avgöra reglerna på arbetsmarknaden

Anders Byqvist (S), ordf Arbetarekommunen Härnösand

Andreas Sjölander (S), ordf kommunstyrelsen Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel