Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: (S): ”Behovet av slutenvård inom psykiatrin minskar”

Artikel 13 av 16
Psykiatriavdelningen i Ö-vik nedläggningshotad
Visa alla artiklar

De kommande förändringarna av den psykiatriska specialistvården i Örnsköldsvik har väckt mycket debatt senaste tiden. Det är bra. Den psykiatriska vården förtjänar att uppmärksammas.

Behovet av psykiatrisk vård har förändrats snabbt och traditionella arbetssätt, med slutenvård/öppenvård, räcker inte längre till. Behovet av en mellannivå är stort. Det är här det specialpsykiatriska omvårdnadsteamet (SPOT) kommer in i bilden. Kvalificerad psykiatrisk vård i ditt hem, när du har behov av den. Öppen alla dagar om året, oavsett om det är julafton eller en vanlig måndag i februari. De allra flesta är överens om att SPOT är bra – både personal, chefer, fackliga företrädare, patientföreningar och andra invånare. Deras åsikter och insikter tar jag med mig i arbetet framåt för att fatta beslut i frågan på regionfullmäktige i februari. Mitt beslut kommer att vara baserat på fakta samt en bedömning av vilka perspektiv som är viktigast.

Så vilken fakta lutar vi oss mot när det gäller beslutet att omvandla avdelning 61 med dess vårdplatser till SPOT i Örnsköldsvik? Vi lutar oss mot det arbetssätt som personalen på dåvarande psykiatriavdelningen i Sollefteå arbetade fram och hur bra det blivit för patienterna där. Vi lutar oss mot utvecklingen av God och Nära vård och den förbättring som hälso- och sjukvården behöver göra. Vi lutar oss mot befolkningsutvecklingen i länet samt hur behovet av psykiatrisk vård förändras.

En del har undrat om det inte går att ha både SPOT och slutenvård i Örnsköldsvik. Kanske bara 6-7 platser, så det inte blir så långt att åka. För det är också fakta; för de som har tidigare kunnat vårdas inneliggande i Örnsköldsvik och som har ett fortsatt behov av inläggning på en slutenvårdsavdelning blir avståndet längre. Så låt oss därför pröva tanken utifrån några grundfakta:

Det krävs lika mycket personal för att hålla en avdelning på 6-7 platser igång som en avdelning på 14 platser. Det behövs minst 3 personal i tjänst hela tiden, utifrån arbetsmiljö, med rimliga scheman och återhämtningstid samt utifrån patientsäkerheten.

Kontinuitet är en anledning till att SPOT fungerar så bra. Patienten kan lita på att personalen kommer på bokad tid och patienten har en kontaktperson som kan individens vårdhistorik. Det skapar trygghet hos patienten. En vårdavdelning innebär att personal kan behöva gå emellan, så kontinuiteten förloras.

Behovet av slutenvård inom psykiatrin minskar, men behoven ökar inom öppenvård och för mellanvårdsformer.

En kombinerad avdelning och SPOT innebär därför i praktiken en underbemannad avdelning, ett underbemannat SPOT och därmed en drastiskt försämrad arbetsmiljö för personalen, men också -  och definitivt viktigast – en sämre vård för de som behöver den.

Invånarna i Västernorrland förtjänar bättre än så, vi förtjänar en god, jämlik och trygg vård som utgår från våra unika behov. Därför står jag upp för en helhjärtad satsning på SPOT i Örnsköldsvik.

Elina Backlund Arab (S) ordförande i välfärds- och samverkansutskottet Region Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel