Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: (S): ”Alla ska ha samma makt att forma sina liv”

 
Internationella kvinnodagen
Visa alla artiklar

I år är det 100 år sedan kvinnor kunde rösta i ett riksdagsval i Sverige. Den allmänna och lika rösträtten utgör den viktigaste politiska reformen under 1900-talet, och demokratins definitiva genombrott i Sverige.

Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma makt att forma både samhället och sina egna liv. Det förutsätter samma möjligheter, samma rättigheter och samma skyldigheter på livets alla områden. Internationella kvinnodagen är en dag vi uppmärksammar för att påvisa den fortsatta ojämlikheten och kvinnors situation världen över.

I Örnsköldsviks kommun ska alla invånare ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Kommunen ska vara en pådrivande aktör när det gäller jämställdhetsarbetet, och har ett grundläggande och lagstadgat uppdrag att främja jämlikheten.

Kommunen ska arbeta för att motverka diskriminering såväl inom den egna organisationen, som i samhället i stort. Jämställdhetsarbetet är även grundläggande i det våldsförebyggande arbetet. Vi Socialdemokrater har i vårt budgetdirektiv fastslagit att vi tillsammans med övriga aktörer i kommunen ska samverka för att förebygga våld. Detta gör vi genom att aktivt delta i arbetet ”En kommun fri från våld”. Vi förebygger bäst tillsammans!

Under 2021 ska nämnderna arbeta för att identifiera och analysera skillnaden mellan kvinnor och män, flickor och pojkar, och sätta mål för åtgärder. För att kunna göra ett bra jämställdhetsarbete måste vi ha kunskap om de olika gruppernas situation i samhället. Med hjälp av fakta i form av statistik kan vi följa kvinnors och mäns villkor inom många olika områden.

Syftet med den internationella kvinnodagen är att lyfta rättigheter som borde vara självklara för alla människor, och visa på allt vi behöver göra för att nå fram till ett jämställt samhälle. För oss Socialdemokrater är det en självklarhet att jämlikhet och jämställdhet ska öka i Sverige, inte minska.

Ett jämställt samhälle är ett tryggare Sverige.

Anna-Belle Strömberg (S), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel