Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: RVN-majoriteten: Nyttigt med konsulter i besparingsarbetet – har inte försvårat delaktighet

Artikel 81 av 81
Stora sparförslag inom specialistvården i Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Den senaste tiden har kritik lyfts om att de förslag som presenterats av Region Västernorrlands förvaltningsledning för att sänka kostnaderna egentligen är ett ”konsultuppdrag.” Vidare att detta i sig innebär att förslagen är dåliga.

Det vi alla vet är att Region Västernorrland har en dyr vård. Flera verksamheter använder mer pengar än de har i sin budget, vilket minskar möjligheterna för nya satsningar och för utveckling. En anledning till detta är beroendet av hyrpersonal, men också bristande samordning och en alltför stuprörsinriktad organisation. Det är också uppenbart att alla verksamheter själva inte har kunnat vare sig bryta hyrberoendet eller förbättra samverkan. Samtidigt ligger ansvaret för att klara sin budget på varje verksamhet, de äger verktygen och rätten att agera. Flera verksamheter har också använt sitt mandat för att bibehålla kostnaderna inom budgeten, på olika sätt.

Det har varit väldigt nyttigt med externa ögon på Region Västernorrlands sjukvårdande verksamhet.

Eftersom regionstyrelsen kunde se att de ständigt ökade kostnaderna bara fortsatte, trots olika politiska beslut i den ansvariga nämnden, så behövde vi ett ännu större fokus för att komma tillrätta med detta. Samtidigt som verksamheterna arbetade fram underlag till beslut om effektiviseringar så har man också haft att möta konsekvenserna av en pandemi, vilket ledde till att verksamheterna önskade ett stöd – ett expertstöd. Detta är de så kallade ”konsulterna”, två erfarna läkare med mångårig erfarenhet av kliniskt arbete på flera olika sjukhus.

Det har varit väldigt nyttigt med externa ögon på Region Västernorrlands sjukvårdande verksamhet. Eftersom vi vet att det finns verksamheter som klarar av att hålla budget så vet vi också att det finns stor delaktighet i arbetet i många verksamheter. Expertstödet har inte hindrat eller försvårat denna delaktighet för övriga.

Vi står fullt och fast bakom det arbetssätt som använts i processen kring kostnadsreduceringarna. Det bygger på att vi behöver en vård som använder alla länets gemensamma resurser på bästa sätt. Resultatet om vi inte lyckas med det är det vi har nu, en dyr vård med brister i tillgänglighet.

Det finns stora möjligheter i det hälso- och sjukvårdsdirektören beskriver som att Västernorrland har ett sjukhus med tre utbudspunkter. Vissa verksamheter ska finnas på alla tre, som akutmottagning, och vissa ska bara finnas på ett, för att utnyttja resurserna bäst. Med detta kan nödvändiga effektiviseringar nås, samtidigt som vi kan behålla all personal utan att göra några uppsägningar, samtidigt som det finns möjligheter att fortsätta utveckla en god och nära vård – som inte kostar mer än jämförbara län och som håller takten med den medicintekniska utvecklingen.

Glenn Nordlund (S), ordförande regionstyrelsen Region Västernorrland

Per Wahlberg (M), regionstyrelsen Region Västernorrland

Ingeborg Wiksten (L), regionstyrelsen Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel