Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Rösta på partipolitiskt obundna listor i kyrkovalet efter försöket att avsätta biskopen

 
Svår konflikt inom Härnösands stift
Visa alla artiklar

Stiftsstyrelsens agerande med att säga upp biskopen är ett försök att detronisera Svenska Kyrkan som en episkopal kyrka för att garantera det politiska partiets och sitt eget inflytande den. Med en ordning där Stiftsstyrelsens ensidigt kan avsätta den som ansvara för tillsyn och ledning av Svenska Kyrkans verksamhet flyttas all makt och inflytande i kyrkan från ämbetet till de förtroendevalda och deras godtycke. Då är det ingen vits med att ha biskopsval. Dessutom kan personliga antipatier och motsättningar styra tillsättningar och avsättningar och inte sakfrågor.

Stiftsstyrelsens ovilja och oförmåga att inse och ta ansvar för att ha utmanat Svenska Kyrkans konstitution och att det som händer i stiftet och på stiftskansliet också påverkar pastoraten och de anställda visar med all önskvärd tydlighet att politiska partier som är mer mån om att ta till vara sitt partis och sitt eget inflytande över kyrkan istället för att acceptera kyrkans ordning och verka för kyrkans bästa inte har något i kyrkans beslutandeorgan att göra.

Nu när det blir kyrkoval hoppas jag att så många som möjligt går och röstar men på partipolitiskt obundna listor – ja, till och med på POSK vars representant i Stiftsstyrelsens var den enda som backade, erkände att det var fel och är villig att göra om och göra rätt.

Detta i motsats till dem som tycker att det var helt rätt och riktigt att beslutet togs och prövades och vill se en ordning där politiker ensamma har rätt att avsätta en biskop utsedd av vigningstjänst och elektorer med luddiga, ospecificerade antydningar om samarbetsproblem, kanske för att biskopen gör sitt jobb och hävdar kyrkans intressen mot partiets/ den personliga makten eller ett försök att sopa sina egna tillkortakommanden som arbetsgivare för stiftskansliets personal.

Det blir problem om den som har ansvar för tillsyn och ledning av ett arbete ensidigt ska kunna avsättas av dem som ska granskas. För mig verkar det vara en maktkamp där politiker vill ha partipolitisk makt över kyrkan och kunna underkänna demokratiskt valda ämbetsbärare som har att granska, styra och leda dem.

Medlem i Svenska kyrkan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel