Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Rör inte vårt berg!

 
Nicklas Nybergs planer på Varvsberget
Visa alla artiklar

Det som uppfattades som ett aprilskämt i media var inget skämt. Planen, att bygga av 99 lägenheter på Varvsbergets topp, gavs Nyberg full presentation i media. Med lokala SVT och ÖA på plats. Tre huskroppar, benämnt Örnnästet, utan koppling till rådande verklighet. Äger inte marken på berget. Utan bygglov. Presenterat, som allt var klart, påhejat av ledarskribenten vid ÖA, som uttryckte sig i lyriska ordalag, ”kommunen borde kyssa hans fötter.

Vd:n för Övikshem ställer upp som delfinansiär på denna absurda idé. Positiv till förslaget. Vad säger Hyresgästföreningen? Hyreshöjningar som krävs för att ro projektet iland? Entreprenören Nyberg kör över alla som om han ensam ägde all beslutsrätt. Demokratiska spelregler vräks över ända. Våra kommunalråd, Nylén och Åkerlind, hyllar projektet, om än lite krystat "vi alla äger ju Stadsberget".

Vi har en samhällsbyggnadsnämnd i vår kommun, med förtroendevalda. Valda att leda vår samhällsutveckling, där nybyggnation är den ansvarsfulla delen. Går de med på denna överrumplingstaktik? Nedanför finns det havererade och ännu efter tio år inte färdigställda bostadsbygget Kusthöjden. Storslagna planer! Konkurs! Skälet: Ingen vill bo där. Vem stod då med Svarte Petter på hand? Skattebetalarna i Örnsköldsviks kommun! Samt Sidensjö Sparbank. Åtskilliga skattemiljoner har vi betalat in i konkursboet och inte ens vägen är färdigställd, tio år senare. Borde inte Nyberg bygga där om han vill bygga? Och fullända det havererade Kusthöjden projektet.

Det blev kalla handen för Nybergs höghusplaner i Sundsvall. Med samma metod där som här i Örnsköldsvik försökte han köra över de demokratiska beslutsprocesserna och skapa opinion för ett bygge utan att äga mark eller inneha byggnadslov.

Lura inte 99 familjer/hushåll att för dyra pengar bo på en minimal yta, inte större än tre tennisplaner och samtidigt jämkas om utrymmet med turistbussar och restauranggäster. Ett bygge som förstör miljön runt staden och fjärden för hundratals år framgent. Närmast att betrakta som ett illdåd mot naturen.

Vi har strandskyddslagar som värnar miljöerna runt våra hav-och sjöar. Skäl till det, förutom naturskyddet, är att även obesuttna skall kunna få ta del av vår natur. Det samma bör gälla våra berg, som omger oss och finns i vårt synfält, årets alla dagar. Alla äger vi gemensamt vyerna och utsikterna runt vår stad, och dessa skall ingen person tillåtas förstöra. Vem vill bo där uppe? Ett kalfjäll! Minimalt med rörelseytor. Var finns fotbollsplanen? Lekutrymme för barn? Närmsta skola? Livsmedelsbutikerna? En enda väg till toppen. Projektet är fel placerat. Jämför med Kusthöjden. Där ingen vill bo. Stoppa projektet och gör det i tid. Annars står vi om några år där med fördärvad natur som ”ett symbolvärde” och en konkursnota som vi skattebetalare skall betala.

Harald Öberg, Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel