Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Vindkraften ska debatteras, men med sakliga och korrekta argument

Replik på insändaren Vindkraftens faror är stora för de som drabbas införd i Allehanda den 12 januari 2020.

Som "oförstående kommunpolitiker" som signaturen Nathan Leroy anger i sin insändare finner jag mig som lokalpolitiker kallad att besvara en del av insändarens farhågor och rädslor.

Ett vindkraftverks verkningsgrad beror på många faktorer, men varierar i regel mellan 20-50 procent, inte 5 procent som insändaren anger. Ett vindkraftverk har cirka 25 års driftstid, inte påstådda 10-12 år. Bolaget som driver vindkraftsverket avsätter löpande på samma sätt som vid elproduktion i kärnkraftverk pengar till rivningen av anläggningen. Rivningen är 100 procent finansierad efter driftstiden. Om en förtida avveckling ändå måste ske finns stora metallvärden i torn med mera, som väl täcker eventuella kostnader. Betongfundamenten täcks över, efter att de vid behov frästs ner en meter. Kablar får i regel ligga kvar i marken, precis som Telias kopparnät gjort i alla tider. Kommunen behöver inte avsätta en enda krona för avvecklingen. Skogsvägarna som byggs vid tillkomsten av verken är för all framtid till nytta för friluftsfolk, bärplockare, jägare med mera och inte minst skogsbruket som får kortare skotning av virke ur skogen.

Det vetenskapliga kunskapsläget om vindkraftens påverkan på människors hälsa är svagt, bland annat infraljudets påverkan. Många studier innehåller metodologiska brister. Negativ individuell inställning till vindkraft ökar upplevd störning, och är nog det tydligaste klarlagda sambandet i rapporterna.

Vindkraften ska debatteras, men förhoppningsvis med sakliga och korrekta argument.

Bertil Jonsson (C), ledamot av kommunfullmäktige i Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel