Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: ”Vi jobbar hela tiden med att kunna provta fler”

 
Äldreomsorgen i Ö-vik under coronakrisen
Visa alla artiklar

Svar på insändare All sjukvårdspersonal borde coronatestas så de friska kan jobba (Allehanda 29/4).

Vård-och omsorgspersonal är viktigare än någonsin i dessa tider, och vi förstår att det är frustrerande att det inte finns resurser så att alla kan testas.

Region Västernorrland följer den nationella provtagningsindikationen för covid-19. Vilka som prioriteras för provtagning av coronaviruset baseras på Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi jobbar hela tiden med att kunna provta fler. Högst prioriterat har hela tiden varit patienter som behöver inläggning på sjukhus, samt äldre inom särskilt boende samt med hemtjänst.

Personer med sjukdomssymtom men med gott allmäntillstånd och utan behov av sjukvård hanteras i första hand genom isolering i hemmet och social distansering. Det gäller även för vårdpersonal.

Nyligen har Region Västernorrland kunnat utöka sin analyskapacitet för diagnostik av covid-19-virus och vi kan nu avläsa 200 prover per dygn. Det innebär att fler utanför den högst prioriterade gruppen kan testas och vi kommer att provta sjukvårds- och omsorgspersonal i en större omfattning än tidigare. De som har milda symtom från luftvägarna men är feberfria och för övrigt är arbetsföra kan då återgå i arbete om test visar att de inte har covid-19.

Om man har symtom från luftvägarna men är feberfri och annars arbetsför, och covidsmitta misstänks, kan man kontakta sin distriktsläkare eller hälsocentral. De ska då kunna utföra provtagning för att få svar på om man fortare kan återgå till sin arbetsplats. Det samma gäller för vårdpersonal inom kommunen.

I övrigt gäller tidigare rekommendationer, om du är sjuk så stannar du hemma. Har du varit sjuk, varit hemma minst 7 dagar och varit symtomfri i två dagar, kan du återvända till jobb.

Martin Enander, chefläkare i Region Västernorrland.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel