Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Vi arbetar med förbättringar kring Gerestabäcken

Replik på insändaren "Vad ska göras åt Gerestabäcken – och när?".

Vi arbetar med förbättringar kring Gerestabäcken och arbetet görs i flera steg. Arbetet vi gör med bäcken ska göra flödet bättre för både djur och växtlighet. Vi tittar också på hur den behöver anpassas till ett förändrat klimat där vi kan förvänta oss mer regn och därmed en större risk för översvämningar.

Först måste vi göra åtgärder uppströms för att hindra att det blir så stora flöden.

Vi har gjort en förstudie med förslag på åtgärder. Då det finns möjlighet att få pengar till dessa åtgärder från bland annat statligt håll är vi i en fas där vi ansöker om pengar för de åtgärder vi vill göra. Arbetet görs i flera etapper och över flera år.

Som signaturen "Brännanbo" skriver i sin insändare har vi flyttat en gångväg och samtidigt passat på att byta ut belysningen längs den till led-belysning. Gångvägen flyttades för att skapa utrymme för de åtgärder vi vill göra på sträckan. I framtiden vill vi göra så att bäcken slingrar sig fram, istället för att den rinner rakt fram. En slingrande bäck gör att vattnets hastighet sänks och leder till bättre förutsättningar för fisk. Att flytta gångvägen var en nödvändig åtgärd för att vi ska kunna gå vidare med arbetet.

Det sista steget i arbetet med bäcken blir att göra i ordning själva bäckfåran och det är då arbetet blir synligt för de allra flesta.

Helene Lager, miljöchef Härnösands kommun

Niclas Hälldahl, teknikchef Härnösands kommun

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel