Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Vart tar Västernorrlands vaccin vägen – varför registreras inte alla doser?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Karin Sellgren och Hans Boman svarade på min insändare att ni fram till vecka tre använt 7000 första doser som ni fått, samt 200 andra doser. Var är då felet?

Enligt Folkhälsomyndighetens vaccinationsregister så har ni bara använt 1764 dos ett och 21 dos två fram till och med vecka 3, vilket är 0,9 procent av befolkningen och SÄMST i Sverige.

Varför har ni inte rapporterat in allt? Vilka har vaccinerats med de övriga doserna upp till 7200 doser som ni säger er ha använt? Vart har alla doser tagit vägen?

Ni verkar inte ha redovisat uppgifterna till Folkhälsomyndigheten. Som är ert uppdrag. Ni säger en sak till mig i ert svar och en annan till Folkhälsomyndigheten.

Snälla ni gör er jobb rätt, skicka in alla uppgifter som ni sitter på och selektera inte information.

På TV4 Nyheterna sades att Region Västernorrland är sämst i klassen när det gäller Covid-19 vaccination – det är inte roligt att bo i Region Västernorrland och inte undra på att man är besviken. Gör inte en flopp av detta snälla ni.

Besviken på Regionen

■ SVAR DIREKT:

Region Västernorrland, liksom flera andra regioner, använder ett nytt system för vaccinregistrering. Systemet var inte i bruk när de första leveranserna av vaccin kom tidigare än beräknat i slutet av december. För att inte fördröja vaccinationsstarten började regionen därför att registrera vaccinationerna manuellt. Dessa registreringar ska nu föras in i det nya systemet, vilket tar några veckor.

Folkhälsomyndigheten hämtar sin statistik automatiskt från systemet, vilket gör att siffrorna de redovisar under en tid framåt tyvärr kommer att vara felaktiga. Från mellandagarna och till och med i fredags den 29:e januari har vi gett över 10 200 doser vaccin i Västernorrland.

På rvn.se finns vår egen vaccinationsstatistik som uppdateras veckovis. Den innehåller även de manuellt registrerade vaccinationerna och stämmer därför med verkligheten.

Vi i Västernorrland får våra doser tilldelade oss och vi vaccinerar allt eftersom vi får vaccinet. Vaccinationstakten styrs av tillgången.

Kurt Pettersson, biträdande regiondirektör och hälso- och sjukvårdsdirektör Region Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel