Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Varför undviker Moderaterna att vara ärliga i sin retorik?

Annons

Replik på (M): Replik: Vi vill ha en alkoholpolitik som utgår från verkligheten (införd i ÖA och TÅ 9 /1 2020)

Moderaterna Gäfvert, Strand Proos och Asplund vill kalla de som i dag inte stöttar gårdsförsäljning för moralister och undviker därmed att prata om sina verkliga ambitioner, att avskaffa alkoholmonopolet.

I dag tycker 76 procent av befolkningen att Systembolaget ska finnas kvar, men lobbyarbetet för att avskaffa detaljhandelsmonopolet fortsätter – om än genom förklädda förslag i form av gårdsförsäljning. Två oberoende utredningar har konstaterat, att införa gårdsförsäljning av alkohol, är inte förenligt med vårt detaljhandelsmonopol, Systembolaget.

I höstas beslutade Moderaterna att de ska verka för att avskaffa alkoholmonopolet. Trots att alkoholens skador kostar skattebetalarna 130 miljarder kronor, vilket är dubbelt så mycket som hela rättsväsendet, inklusive polisen kostar idag, så har Moderaterna bestämt sig för att öka tillgängligheten till alkoholen.

Varför vill Moderaterna inte stå för sina verkliga avsikter? Det finns det ett tydligt stämmobeslut på. Så låt oss istället tala om alkoholens skador.

WHO, världshälsoorganisationen har redan sagt att sätten som staterna har för att minska alkoholkonsumtionen är genom pris, tillgänglighet och marknadsföring. Det är inte moralism att säga att avskaffandet av alkoholmonopolet skulle leda till ökad tillgänglighet och därmed ökad konsumtion.

Alla vet att alkohol är den enskilt största faktorn bakom våld i samhället. Tre av fyra slag utdelas i fyllan.

Minskad alkoholkonsumtion är det enskilt effektivaste sättet att skapa ett tryggare samhälle med mindre våld. De politiker som på allvar vill öka tryggheten och minska våldet i samhället måste även ha en plan för hur alkoholkonsumtionen ska minska.

Vi ser framemot fortsatt debatt i denna viktiga fråga.

IOGT-NTO Mitt (Distriktet för Västernorrlands- och Jämtlands län) genom Olle Häggström, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel