Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Ungerns befolkning verkar rätt nöjd

Replik på ledare av Arvid Åhlund ”Världens värsta utveckling av styre” (ÖA 2/4).

I vanlig ordning väljer ÖA liksom övrig svensk media att ondgöra sig över Ungern i allmänhet och deras premiärminister Viktor Orbán i synnerhet. Att beskriva Ungens utveckling av styre i dessa kolsvarta rubriker måste vara över allt sunt förnuft, även för en måttligt upplyst läsare om hur vår värld ser ut.

Utan att djupare känna till Ungerns politik så verkar befolkning rätt nöjd. Ungern har i dag en regering som är återvald och tydligen omtyckt av befolkningen. 2/3 av den Ungerska befolkning tycker tydligen det.

Allt sedan Viktor Orban blev vald till Ungerns premiärminister och införde en ny grundlag med kristna värderingar, har svensk media och svenska politiker svartmålat Ungern. Orbáns uttalande att kristendomen är Europas räddning gjorde inte saken bättre. När EU i allmänhet och Sverige i synnerhet öppnade sina gränser, så valde Ungern att stänga sina. Att Viktor Orbán anser sig värna om sin sin befolkning och om den nyligen införda kristna grundlagen, har svårt att accepteras av både media och politiker. Morgondagen får väl visa vem som valde rätt.

Ungern som är ett land med erfarenhet av diktatur, är nu ett fritt land med demokrati och fria val. Att folket valt en kristen väg in i framtiden verkar uppröra mera här hos oss, än där hos den ungerska befolkning.

Thomas Lundgren

Svar direkt

"Utan att djupare känna till Ungerns politik så verkar befolkning rätt nöjd" – är en bra lustig formulering, som helt klart är värd att lägga på minnet. Ska man då försöka sig på att ge en något djupare bild av utvecklingen i Ungern så kan sägas att landet "har fått bottenbetyg i snart sett varenda internationell rankning av sådant som rättsstat, frihet, korruption och yttrandefrihet", för att citera DN:s Europakorrespondent Ingmar Nevéus.

Frågan är om man ens ska klassa Ungern som en fullvärdig demokrati längre sedan Viktor Orbáns regering utnyttjade coronapandemin för att införa ett slags undantagstillstånd på obestämd tid. Även svenska Moderaterna och Kristdemokraterna har sedan länge arbetat med att samla stöd för att helt utesluta Orbáns parti Fidesz ur EU-parlamentets konservativa grupp EPP.

"Att [det ungerska] folket valt en kristen väg in i framtiden", är med andra ord en bild som inte ens delas av Europas övriga kristna partier.

Tomas Izaias Englund, politisk redaktör (lib.) för Örnsköldsviks Allehanda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel