Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Svepande beräkningar om vindkraftsjobb – visa att mer än smulor hamnar lokalt

■ Replik på repliken "Vindkraftsjobben fler än beräknat – kringeffekter är inte inräknade", första insändaren i debatten var "Investeringar i industrin kommer kräva el – vindkraften ger affärer och arbetstillfällen".

I en replik från den 8 januari menar Torbjörn Laxvik från Vindkraftscentrum att etablering och drift av vindkraft kan skapa 21 000 årsarbeten. I en tidigare replik från den 6 januari betonar även Bengt Hellman att ett stort antal arbetstillfällen kommer att skapas. Allt baserat på svepande beräkningar och inte alls på verkligt utfall. Det är också vindkraftsbranschens egna siffror och bör därför hanteras som en  partsinlaga.

När kommunpolitikerna utvärderar vindkraften i den egna kommunen är det enda relevanta hur många lokala jobb som skapats i verkliga livet – I Härnösand, i Kramfors, i Sollefteå och i Ö-vik. 

Uppgiften för Vindkraftscentrum och Torbjörn Laxvik är därför att återkomma med en mycket konkret redovisning av hur många jobb som hittills har skapats i respektive kommun i Ångermanland. Och vilka slags jobb som skapats. Alltså inga antaganden om framtiden utan fakta som det ser ut just nu. Detta behöver både politiker, läsare och allmänhet få veta.

Om endast smulor av alla vindkraftsinvesteringar hamnar i den egna kommunen samtidigt som allt fler kommuninvånare drabbas av vindkraftens alla negativa konsekvenser är det kommunala vetot den enda möjligheten att kunna säga stopp till nya vindkraftsparker.

Initiativet Värna Finnmarken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel